11/3/17

Πώς να πληκτρολογείται αυτόματα ένα διπλό κενό στα Windows

Τα περισσότερα smartphones έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο οποίο όταν πατάτε το πλήκτρο του διαστήματος για να εισαγάγετε ένα διάστημα αυτό αυτομάτως αφήνει διπλό κενό. Δεν θα ήταν ωραίο αν θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό και στα Windows στο PC σας; Βέβαια αναμφισβήτητα αυτό το τρικ που θα σας δείξω είναι πολύ χρήσιμο κυρίως για τους προγραμματιστές.


Αρχικά θα πάμε να κατεβάσουμε το AutoHotkey το οποίο είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα που σας επιτρέπει να αυτοματοποιήσετε τις επαναλαμβανόμενες εργασίες στα Windows. Χρησιμοποιεί μια γλώσσα δέσμης ενεργειών που αρχικά είχε σχεδιαστεί για να δημιουργήσετε συντομεύσεις πληκτρολογίου αλλά με το καιρό εξελίχθηκε σε μια γλώσσα προγραμματισμού που σας επιτρέπει να αυτοματοποιήσετε σχεδόν τα πάντα χωρίς να απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού.

Κατεβάστε AutoHotkey, να το εγκαταστήσετε χρησιμοποιώντας την εγκατάσταση Express, και κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας. Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε κενό χώρο της επιφάνειας εργασίας και επιλέξτε Δημιουργία - AutoHotkey Script. Ένα αρχείο με την επέκταση .ahk δημιουργείται στην επιφάνεια εργασίας σας. Μετονομάστε το αρχείο, φροντίζοντας να κρατήσει το .ahk σαν επέκταση. Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέξτε «Επεξεργασία δέσμης ενεργειών» από το αναδυόμενο μενού. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτό που ονομάζεται «hotstring» για να αντικαταστήσει τα δύο κενά με μια περίοδο η οποία θα ακολουθείται από ένα κενό διάστημα. Αυτό θα λειτουργήσει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, κάθε φορά που πληκτρολογείτε δύο κενά.
εικόνα 1
Όταν επιλέγετε Edit Script, το αρχείο δέσμης ενεργειών που δημιουργήσατε ανοίγει το προεπιλεγμένο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, το οποίο στην περίπτωσή μας είναι το Σημειωματάριο. Υπάρχουν μερικές γραμμές που προστίθενται αυτόματα στην αρχή του αρχείου. Βάλτε τον κέρσορα στο τέλος και προσθέστε το ακόλουθο κείμενο σε μια νέα γραμμή. Μπορείτε απλά να αντιγράψετε και να επικολλήσετε το κείμενο.
:*:  ::{NumpadDot}{space}
Ο αστερίσκος (*) μεταξύ του πρώτου ζεύγους της άνω και κάτω τελείας είναι μια επιλογή που υποδεικνύει μια κατάληξη χαρακτήρας δεν απαιτείται. Αυτό σημαίνει ότι μόλις πληκτρολογήσετε δύο χώρους, θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα χρονικό διάστημα που ακολουθείται από ένα κενό διάστημα.

Υπάρχουν δύο διαστήματα μεταξύ του επόμενου ζεύγους των άνω και κάτω τελείες. Αυτό δείχνει τι πληκτρολογείτε για να εισάγετε το κείμενο αντικατάστασης.

Το ζεύγος της άνω και κάτω τελείας μετά τα δύο κενά είναι μόνο ένα διαχωριστικό ανάμεσα στη δράση ενεργοποίησης (οι δύο θέσεις) και ποια είναι η ενέργεια (αντικατάσταση των δύο χώρων με μια περίοδο και ένα χώρο).

Τα στοιχεία σε παρένθεση είναι οι χαρακτήρες που θα αντικαταστήσουν το διπλό κενό

Πατήστε Ctrl + S για να αποθηκεύσετε το αρχείο δέσμης ενεργειών και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Χ στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου για να κλείσει το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο δέσμης ενεργειών (εν συντομία το εικονίδιο που δημιουργήσατε αρχικά στην επιφάνεια εργασίας σας) για να εκτελέσετε τη δέσμη ενεργειών. Τώρα, σε οποιοδήποτε πρόγραμμα όπου μπορείτε να πληκτρολογήσετε κείμενο, όπως επεξεργαστές κειμένου και προγράμματα περιήγησης, μπορείτε να πατήστε το πλήκτρο του διαστήματος για να πληκτρολογήσετε ένα κενό διάστημα. 

Μπορείτε να επεξεργαστείτε τη δέσμη ενεργειών ανά πάσα στιγμή κάνοντας δεξί κλικ στο αρχείο δέσμης ενεργειών και επιλέγοντας Επεξεργασία δέσμης ενεργειών, όπως ακριβώς όταν δημιουργήθηκε στην αρχή του άρθρου. Αν θέλετε το AutoHotkey σας να τρέχει αυτόματα κατά την εκκίνηση των Windows, μπορείτε να δημιουργήσετε μια συντόμευση και να τοποθετήσετε αυτή την συντόμευση στο φάκελο Startup. Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο δέσμης ενεργειών .ahk και επιλέξτε «Δημιουργία συντόμευσης» από το αναδυόμενο μενού.

Επιλέξτε τη νέα συντόμευση και πατήστε Ctrl + C για να αντιγράψετε. Πατήστε το Windows + R στο πληκτρολόγιό σας για να ανοίξετε το παράθυρο Run διαλόγου, και αμέσως μετά πληκτρολογήστε το shell:startup και κάντε κλικ στο OK για να ανοίξετε το φάκελο Startup. Πατήστε το Ctrl + V για να επικολλήσετε τη συντόμευση στο φάκελο Startup. Τώρα, το AutoHotkey σας θα τρέχει πάντα κατά την εκκίνηση των Windows.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!