21/3/17

Πώς να επισκευάσετε το Windows Bootloader (αν ο υπολογιστής σας δεν μπορεί να ξεκινήσει)

Εάν τα Windows στο PC σας εμφανίζουν ένα μήνυμα λάθους πριν αρχίσει καν να φορτώσει τα Windows, είναι πιθανό ότι ο τομέας εκκίνησης στο διαμέρισμα του συστήματος (boot sector) σας να είναι κατεστραμμένος ή να λείπουν κάποια αρχεία. Εδώ είναι πώς να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα.





Ο τομέας εκκίνησης είναι ένα μικρό τμήμα στην αρχή ενός σκληρού δίσκου που δημιουργείται κάθε φορά που θέλετε να διαμορφώσετε (format) τη μονάδα δίσκου. Ο τομέας εκκίνησης περιέχει κάποιο κώδικα δεδομένων που βοηθά το BIOS στον έλεγχο της διαδικασίας εκκίνησης των Windows. Ο τομέας εκκίνησης φιλοξενεί επίσης το Master Boot Record (MBR), το οποίο περιέχει την υπογραφή του δίσκου, τον πίνακα διαμερισμάτων για το δίσκο, και ένα μικρό κομμάτι του κώδικα που ονομάζεται master boot code.

Όταν ξεκινά ένας υπολογιστής, ο αρχικός έλεγχος ρουτίνας για όλα τα παρελκόμενα του υπολογιστή γίνεται από το BIOS. Το BIOS στη συνέχεια, φορτώνει τον Master Boot Record (MBR) στην μνήμη του υπολογιστή για να γίνει έτσι η σωστή εκκίνηση του υπολογιστή. Ο τομέας εκκίνησης μπορεί να αντιμετωπίσει τα ίδια είδη προβλημάτων, όπως οποιοδήποτε άλλο μέρος του σκληρού δίσκου όπου λείπουν αρχεία, ή είναι κατεστραμμένα αυτά. Όταν η διαδικασία φόρτωσης εκκίνησης αποτύχει, θα δείτε μηνύματα λάθους όπως τα παρακάτω:

  • Error loading operating system
  • Missing operating system
  • Reboot and select proper boot device
  • Invalid partition table
  • Bootmgr is missing
  • FATAL: No bootable medium found! System halted.
Αν βλέπετε κάποια από αυτά τα μηνύματα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα είστε σε θέση να εκκινήσετε τα Windows και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το περιβάλλον αποκατάστασης των Windows για να κάνετε σωστή εκκίνηση τους. Εάν ο υπολογιστής σας αρχίζει να φορτώνει τα Windows, αλλά στη συνέχεια αποτύχει, τότε ο bootloader δεν είναι το πρόβλημα. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να δοκιμάσετε την εκκίνηση του υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία και την αντιμετώπιση προβλημάτων από εκεί. Καλό θα ήταν να εκτελέσετε μια επαναφορά του συστήματος σας, και θα έχετε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας όσον αφορά την εκκίνηση του. 
Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να ξεκινήσετε το PC σας σε περιβάλλον αποκατάστασης των Windows. Είναι πιθανό ότι ο υπολογιστής σας έχει ένα ειδικό διαμέρισμα ανάκτησης που θα σας επιτρέψει να ξεκινήσει η αποκατάσταση των Windows χωρίς να χρειάζεται ένα φυσικό δίσκο. Αν ο υπολογιστής σας δεν διαθέτει ένα διαμέρισμα ανάκτησης και δεν είστε ακριβώς σίγουροι για το πώς έχετε πρόσβαση σε αυτό, μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας ένα DVD ή USB με το πρόγραμμα εγκατάστασης των Windows σε αυτό.

Εάν ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας ένα δίσκο εγκατάστασης, κάντε κλικ μέσα μέχρι να δείτε την αρχική οθόνη εγκατάστασης των Windows και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο σύνδεσμο «Επιδιόρθωση του υπολογιστή σας», αντί της έναρξης μιας εγκατάστασης. Αν ξεκινάτε από ένα διαμέρισμα ανάκτησης ή επισκευής του δίσκου, οι οθόνες μπορεί να μοιάζουν λίγο διαφορετικές, αλλά θα καταλήξετε στο ίδιο μενού.

Στην πρώτη σελίδα, κάντε κλικ στην επιλογή «Αντιμετώπιση προβλημάτων». Αμέσως μετά θα εμφανιστεί η σελίδα Επιλογές για προχωρημένους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να αφήσουμε τα Windows να επιδιορθώσουν το λάθος αυτόματα κατά την εκκίνηση. Στη σελίδα Επιλογές για προχωρημένους λοιπόν, κάντε κλικ στο «Επιδιόρθωση κατά την εκκίνηση».
Η επόμενη σελίδα εμφανίζει όλα τα λειτουργικά συστήματα που έχουν εντοπιστεί στον υπολογιστή σας. Κάντε κλικ στο λειτουργικό σύστημα που θέλετε να επιδιορθώσετε. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα Windows θα σας ενημερώσουνε αν όλα πήγαν καλά και έγινε επιδιόρθωση του υπολογιστή σας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα σας δοθεί η δυνατότητα να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας ή να επιστρέψετε στη σελίδα Επιλογές για προχωρημένους.

Εάν τα Windows δεν μπόρεσαν να διορθώσουν αυτόματα τον υπολογιστή σας, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε την επισκευή του Master Boot Record ή την ανακατασκευή του τομέα εκκίνησης από τη γραμμή εντολών. Στη σελίδα Επιλογές για προχωρημένους, κάντε κλικ στο «Command Prompt».
bootrec /fixmbr
Μόλις είστε στη γραμμή εντολών, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εντολή bootrec όπως φαίνεται παραπάνω. Για να επαναφέρετε το Master Boot Record, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε Enter. Αυτή η εντολή γράφει ένα νέο συμβατό με τα Windows Master Boot Record (με βάση ό, τι έκδοση των Windows χρησιμοποιείτε) στον τομέα εκκίνησης χωρίς αντικατάσταση του υπάρχοντος πίνακα κατατμήσεων. Είναι μια καλή αρχή για την επιδιόρθωση σφαλμάτων της φόρτωσης εκκίνησης που προκύπτουν από την καταστροφή αρχείων.
bootrec /fixboot
Για να γράψετε ένα εντελώς νέο τομέα εκκίνησης στο διαμέρισμα του συστήματος αντ 'αυτού, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε Enter. Αυτή η επιλογή δεν θα αντικαταστήσει το τρέχον πίνακα διαμερισμάτων και έτσι μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσετε εκ νέου τις επιλογές πολλαπλής εκκίνησης σας μετά τη χρήση αυτής της εντολής όταν έχετε παραπάνω από ένα λειτουργικά συστήματα στον υπολογιστή σας. Αυτή η εντολή είναι χρήσιμη όταν υποψιάζεστε ότι ο τομέας εκκίνησης σας μπορεί να έχει αντικατασταθεί από άλλη εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος ή malware, ή αν υποψιάζεστε ότι ο τομέας εκκίνησης σας έχει υποστεί ζημιά.

Αφού έχετε επισκευάσει με επιτυχία το PC σας και είστε σε θέση να ξεκινήσετε τα Windows, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα. Πρώτα, εκτελέστε το βοηθητικό έλεγχο του δίσκου για να ανιχνεύσει την ακεραιότητα του συστήματος αρχείων σας στο σκληρό δίσκο το γνωστό για πολλούς defragment. 

Δεύτερον, χρησιμοποιήστε το σύστημα αρχείων για τη σάρωση για να διορθώσετε τυχόν κατεστραμμένα αρχεία συστήματος με την παρακάτω εντολή.
sfc /scannow

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!