6/11/16

Πώς χρησιμοποιείται το hashtag

Τα τελευταία χρόνια μία λέξη που κυριαρχεί στον χώρο των Social Media είναι το λεγόμενο hashtag. Συνήθως η ίδια η λέξη δεν αναφέρεται στις περισσότερες περιπτώσεις και αυτό που βλέπουμε είναι το σύμβολο «#» να ακολουθείται από μία ή περισσότερες λέξεις, ενωμένες. Η χρήση του είναι τόσο σημαντική, αφού όπως θα έχετε παρατηρήσει έχει ξεφύγει από τα όρια του ίντερνετ και το συναντάμε και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα στην τηλεόραση, είτε κάπου στην άκρη της οθόνης είτε ακόμη και σε ονομασίες εκπομπών.


Η λέξη hashtag προέρχεται από την ένωση των δύο λέξεων «hash» + «tag». Η λέξη «hash» περιγράφει το σύμβολο «#», αυτό που εμείς ονομάζουμε «δίεση». Η λέξη «tag» περιγράφει τον όρο «ετικέτα», δηλαδή με πιο απλά λόγια μια λέξη, ή έναν όρο ή ακόμη μας είναι γνωστή και από το facebook. Tο σύμβολο «#» και χρησιμοποιείται σε Social Media sites και εφαρμογές, ειδικά στο Twitter, για τον εντοπισμό μηνυμάτων σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα, τα #podosfairo και #ποδόσφαιρο.

Στα Social Media και στις εφαρμογές που επιτρέπουν τη χρήση hashtag, οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να πληκτρολογήσει μέσα σε μια δημοσίευση του (ή σχόλιο) ένα ή περισσότερα hashtags. Αυτά στη συνέχεια μετατρέπονται αυτόματα σε συνδέσμους και εντάσσουν τη δημοσίευση ανάμεσα σε άλλες δημοσιεύσεις που περιέχουν τουλάχιστον ένα όμοιο hashtag. Οποιοσδήποτε μπορεί να εισάγει ένα hashtag σε μια δημοσίευση του για να συμμετάσχει σε μια συζήτηση γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα ή απλά να πατήσει ένα hashtag σε οποιαδήποτε δημοσίευση για να ενημερωθεί για ένα συγκεκριμένο θέμα.
Τα Social Media που επιτρέπουν τη χρήση hashtag είναι τα εξής: Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, Pinterest, Google+, Tumblr και Vine. Καλό θα ήταν πριν χρησιμοποιήσετε ένα hashtag να κάνετε μια μικρή έρευνα, καθώς για ένα συγκεκριμένο θέμα μπορεί να υπάρχουν πολλά hashtags. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις εκλογές. Το hashtag μπορεί να είναι #εκλογές, #ekloges, #κόμματα.

Όπως καταλάβατε ένα hashtag μπορεί να είναι γενικό ή μπορεί να είναι και πάρα πολύ συγκεκριμένο. Δείτε τι χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι χρήστες. Κατά κύριο λόγο γράφεται με λατινικούς χαρακτήρες (π.χ. #Ellada), όμως υπάρχουν περιπτώσεις Social Media και apps που επιτρέπουν και ελληνικούς χαρακτήρες (π.χ. #Ελλάδα). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αριθμούς, γράμματα και το σύμβολο της κάτω παύλας «_» (π.χ. #Kalimera_Ellada και #April10). 
Τα κεφαλαία και πεζά γράμματα δεν παίζουν κάποιον ρόλο, παρά μόνο στην εμφάνιση για καλύτερη κατανόηση βλέποντας το (π.χ. #Ellada και #ellada είναι το ίδιο). Αν χρησιμοποιήσετε παραπάνω από μία λέξεις, δεν πρέπει να αφήσετε κενό μεταξύ τους. Όλα κολλητά (π.χ. #SimeraEinaiKiriaki). Μπορεί να ενταχθεί οπουδήποτε μέσα σε μια δημοσίευση (π.χ. στην αρχή, στο τέλος, στη μέση, κλπ). Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί πως βάζοντας hashtag δε σημαίνει απαραίτητα πως μια δημοσίευση μπορεί να προβληθεί δημόσια. Αν έχετε ορίσει να τη βλέπουν μονάχα οι φίλοι σας, θα συνεχίσουν να τη βλέπουν μονάχα αυτοί.

Όταν ένας χρήστης μαθαίνει πως η δημοσίευση του μπορεί να φτάσει σε περισσότερους χρήστες με τη χρήση ενός hashtag, συνήθως το παρακάνει και χρησιμοποιεί πολλά. Κάποιες φορές πάρα πολλά. Καλό είναι μία δημοσίευση να μην ξεπερνά τα 2-3 hashtags. Διαφορετικά ίσως θεωρηθεί και spam, με τον χρήστη να θέλει να μπει σε όσες περισσότερες συζητήσεις μπορεί. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η δημοσίευση σας θα πρέπει να προσφέρει κάτι σε μια συζήτηση όταν χρησιμοποιείτε ένα συγκεκριμένο hashtag και όχι απλά να τα βάζετε σαν να είναι παιχνίδι.
Αν δημιουργήσετε ένα δικό σας hashtag από το μηδέν, είναι πολύ πιθανό να το χρησιμοποιείτε μονάχα εσείς, οπότε δεν υπάρχει κάποια συζήτηση γύρω από αυτό. Μπορεί να δείτε φίλους σας να ξυπνάνε το πρωί και να χρησιμοποιούν στις δημοσιεύσεις τους #KalimeraSeOlous #SimeraEinaiMiaOmorfiMera. Δεν έχει νόημα αυτό που κάνουν. Μπορείτε να εντοπίσετε ένα hashtag με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή βλέποντας το σε κάποια δημοσίευση φίλου ή να το αναζητήσετε ή να ενημερωθείτε από sites που η δουλειά τους είναι αυτή (θα βρείτε πολλά ψάχνοντας στο Google).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!