2/3/16

Γιατί οι αφαιρούμενες συσκευές χρησιμοποιούν ακόμα το FAT32 αντί του NTFS

Τα Microsoft Windows XP άρχισαν να χρησιμοποιούν το σύστημα αρχείων NTFS από προεπιλογή για τις εσωτερικές μονάδες δίσκου στις αρχές του 2001. Από τότε έχουν περάσει 15 χρόνια και το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί τα USB sticks, οι κάρτες SD, και άλλες αφαιρούμενες μονάδες δίσκου εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το FAT32; Ας πάμε να δούμε τι γίνεται;

Τα προβλήματα με το σύστημα αρχείων FAT32 και γιατί η Microsoft δημιούργησε το NTFS;

Για να καταλάβετε γιατί τα Windows χρησιμοποιούν το NTFS, θα πρέπει να εξετάσουμε τα "προβλήματα" που υπάρχουν με το FAT32. Το FAT32 υποστηρίζει μόνο μεμονωμένα αρχεία μέχρι 4GB σε μέγεθος και όγκο έως 2TB. Για παράδειγμα, αν είχατε ένα μεγάλο αρχείο βίντεο πάνω από 4GB σε μέγεθος, απλά δεν μπορούσε να το αποθηκεύσετε στο σύστημα αρχείων FAT32 ενώ αν είχατε ένα δίσκο 3TB, δεν θα μπορούσατε να τον διαμορφώσετε σε ένα διαμέρισμα FAT32. Το NTFS έχει πολύ ανώτερα θεωρητικά όρια.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ FAT32 και NTFS
  • Η καταστροφή αρχείων του συστήματος στο FAT32 μπορεί να συμβεί πολύ πιο εύκολα σε σχέση με το NTFS. Με το σύστημα NTFS, οι αλλαγές καταγράφονται περιοδικά στην μονάδα του δίσκου και έτσι εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα κατά την διαδικασία εγγραφής με μια απλή λειτουργία scandisk ο υπολογιστής επανέρχεται.
  • Το FAT32 δεν υποστηρίζει δικαιώματα αρχείων ενώ στο NTFS, τα δικαιώματα του αρχείου επιτρέπουν αυξημένη ασφάλεια. Επίσης τα αρχεία του συστήματος μπορεί να γίνουν μόνο για ανάγνωση έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να προληφθούν από την εξέταση των δεδομένων τους από άλλους χρήστες που έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή.
  • Τα USB stick ή οι κάρτες SD είναι σίγουρα κάτω από 2TB σε μέγεθος, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για το ανώτατο όριο αν και τα USB τείνουν να το φθάσουν αυτό το όριο. Με το σύστημα NTFS η συσκευή δεν χρειάζεται άδεια για την μεταφορά ή αντιγραφή των αρχείων. Στην πραγματικότητα όμως αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη μετακίνηση των αρχείων από τις αφαιρούμενες συσκευές μεταξύ των διαφόρων μηχανημάτων. 

Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να χρησιμοποιείτε το NTFS σε USB sticks και κάρτες SD εάν δεν χρειάζεστε πραγματικά υποστήριξη για αρχεία πάνω από 4GB σε μέγεθος. 
Συμβατότητα

Η συμβατότητα είναι ίσως ο κύριος λόγος για τον οποίο πιθανόν να θέλετε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα αρχείων FAT32 σε μονάδες flash USB ή κάρτες SD. Το Mac OS X έχει πλέον πλήρη υποστήριξη ανάγνωσης για δίσκους NTFS, αλλά τα Mac δεν μπορούν να γράψουν σε δίσκους NTFS από προεπιλογή. Αυτό απαιτεί πρόσθετο λογισμικό.

Τα συστήματα Linux περιλαμβάνουν πλέον υποστήριξη ανάγνωσης / εγγραφής για μονάδες NTFS, αν και για πολλά χρόνια αυτό δεν συνέβαινε.

Τα DVD Players, οι Smart τηλεοράσεις, οι εκτυπωτές, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα Media Players, τα Smartphones, χρησιμοποιούν ή έχουν μια υποδοχή USB ή SD Card. Όλες αυτές οι συσκευές λειτουργούν με συστήματα αρχείων FAT32, ωστόσο ορισμένες από αυτές συνεργάζονται και με το NTFS, αλλά δεν μπορείτε να υπολογίζετε σε αυτό και στην πραγματικότητα και αυτό που ισχύει είναι ότι οι περισσότερες συσκευές μπορούν να διαβάσουν μόνο FAT32 και όχι NTFS. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να χρησιμοποιήσετε το FAT32 για αφαιρούμενους δίσκους, έτσι ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή. 

Επίσης τα Windows προσφέρουν ένα σύστημα αρχείων που ονομάζεται exFAT, και έχει αρκετές διαφορές σε σχέση με το FAT32 το οποίο χρησιμοποιείτε ευρέως.
Σε τελική ανάλυση, αυτό που πιθανόν να θέλετε να κάνετε είναι να αφήσετε ως έχουν τις συσκευές σας. Για παράδειγμα εάν έχετε πάρει ένα 3 TB εξωτερικό δίσκο και έχει διαμορφωθεί με NTFS, τότε καλό θα ήταν να τον αφήσετε όπως είναι. Επιπρόσθετα από FAT32 εύκολα μεταβαίνετε σε NTFS με ένα απλό format αλλά το αντίστροφο γίνεται πολύ δύσκολα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!