16/6/18

Ποια Gaming οθόνη να διαλέξω και τι να προσέξω

Στον κόσμο του gaming, ο ρυθμός ανανέωσης και ο χρόνος απόκρισης μιας οθόνης είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για την επιλογή της κατάλληλης οθόνης. Ο ρυθμός ανανέωσης μπορεί να συσχετιστεί με το framerate, υπό την έννοια ότι υποδηλώνει τον αριθμό των φορών που μια νέα εικόνα μπορεί να εμφανίζεται στην οθόνη σε μια δεδομένη στιγμή. Ουσιαστικά, μια οθόνη που έχει ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz είναι σε θέση να εμφανίζει 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Αν και μια οθόνη με υψηλό ρυθμό ανανέωσης μπορεί να προσφέρει μια πολύ ομαλότερη εικόνα, η αξιοποίησή της προϋποθέτει και περιεχόμενο με υψηλό framarate. Για αυτό το λόγο μια τέτοια οθόνη προϋποθέτει και ένα δυνατό υπολογιστή για να αξιοποιηθεί πλήρως.

Ο χρόνος απόκρισης του μόνιτορ δείχνει πόσο χρόνο παίρνει για ένα pixel για να αλλάξει φωτεινότητα ή με άλλα λόγια, να γίνει από μαύρο λευκό, αν και συνήθως μετράται η ταχύτητα εναλλαγής του από γκρι σε λευκό και πάλι σε γκρι (Grey to Grey- GTG). Μια οθόνη με αργό χρόνο απόκρισης, για παράδειγμα 16ms GTG, μπορεί να παράγει ένα εφέ θολώματος όταν καλείται να αναπαράγει περιεχόμενο με γρήγορες κινήσεις. Αυτές τις μέρες, είναι εύκολο να βρείτε οθόνες με χρόνους απόκρισης μεταξύ 2ms και 5ms. Αυτοί οι χρόνοι απόκρισης είναι ιδανικοί για gaming, με τους μικρότερους χρόνους να είναι βέβαια καλύτεροι. 
Τεχνολογία πάνελ
Για την επιλογή της κατάλληλης οθόνης είναι επιτακτική ανάγκη να εξετάσει ο ενδιαφερόμενος το είδος του panel που διαθέτει η οθόνη, διότι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό με σημαντικές επιπτώσεις στην ακρίβεια των χρωμάτων, στο χρόνο απόκρισης, στη φωτεινότητα και στη γωνία θέασης. Οι τέσσερις τύποι πάνελ που βρίσκονται στις περισσότερες σύγχρονες οθόνες είναι οι TN, VA, IPS και PLS.

Τα TN panels (Twisted Nematic) Είναι ίσος ο ποιο κοινός τύπος πάνελ που θα βρείτε στην αγορά. Αν δεν αναγράφετε πουθενά στην οθόνη σας ο τύπος ή το κατάστημα που σας το πουλάει παραβλέπει να το αναφέρει στα χαρακτηριστικά κατά 90% είναι TN. Έχουν την λιγότερο αξιόπιστη απεικόνιση χρωμάτων και οι γωνίες θέασης είναι μικρότερες. Με αποτέλεσμα όταν τις κοιτάτε από πάνω η από κάτω τα χρώματα φαίνονται σαν «ξεπλυμένα» και οι λεπτομέρειες χάνονται. Παρόλα αυτά τείνουν να έχουν πολύ γρήγορους ρυθμούς ανανέωσής με αποτέλεσμα να φτάνουν τα 120Hz - 144Hz τώρα τελευταία και τα 240Hz  εύκολα καθιστώντας τες μια προσιτή λύση για 3D Ready συστήματα.Έχουν κατά βάση γρήγορους χρόνους απόκρισης και τείνουν επίσης να είναι σχετικά φθηνά. Ωστόσο, οι οθόνες TN έχουν κακές γωνίες θέασης, σχετικά ανακριβή αναπαραγωγή χρωμάτων, καθώς και χαμηλά επίπεδα φωτεινότητας. Ο γρήγορος χρόνος απόκρισης τους τις καθιστά, όμως, ιδανικές για παιχνίδια. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα TN panels προσφέρουν συνήθως και μεγαλύτερους ρυθμούς ανανέωσης, πράγμα όμως που μελλοντικά ενδέχεται να αλλάξει.
Τα VA panels (Vertical Alignment) Έχουν καλύτερη απεικόνιση χρωμάτων από τα TN και καλύτερες γωνίες θέασης. Παρόλα αυτά δεν μπορούν να πλησιάσουν σε ποιότητα τα Premium panel IPS ή τα PLS καθιστώντας τα όμως μια πολύ καλή value for money επιλογή. Το κύριο μειονέκτημα αυτών των πάνελ είναι ότι όταν αλλάζει η γωνία θέασης τα χρώματα τείνουν να αλλάζουν αρκετά. Αποτελούν ουσιαστικά μια βελτίωση των TN πάνελ, με ελαφρώς υποδεέστερο χρόνο απόκρισης αλλά σαφώς καλύτερη χρωματική ακρίβεια, καλύτερη φωτεινότητα και μια ευρύτερη οπτική γωνία. Αξίζει να σημειωθεί πως τα VA panels διαθέτουν την καλύτερη αντίθεση και κατά συνέπεια τα καλύτερα επίπεδα μαύρου από οποιονδήποτε άλλο τύπο panel. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις κοστίζουν περισσότερο από ότι τα TN panels αν και πολλές εταιρείες κατά καιρούς βγάζουν μεγάλες προσφορές για τις συγκεκριμένες οθόνες.
Τα IPS panels (In Plane Switching) Είναι υψηλής ποιότητας panel κατάλληλο για επαγγελματίες, γραφίστες,  και High End Tablets. Ένας λόγος που χρησιμοποιείτε στα καλά tablet είναι ότι οι γωνίες θέασης είναι εκπληκτικές και τα χρώματα τα οποία απεικονίζονται με ακρίβεια δεν αλλάζουν από όπου και να τα κοιτάξεις. Το μοναδικό αρνητικό σε αυτού του τύπου panel είναι ότι τείνουν να είναι ποιο αργά ειδικά σε σύγκριση με τα TN με αποτέλεσμα το ίχνος του σήματος να είναι υψηλότερο και να αφήνει περισσότερα ίχνη πίσω από γρήγορα κινούμενα αντικείμενα (motion blur) με αποτέλεσμα να μην το επιλέγουν οι περισσότεροι Gamers. Είναι ικανά να ικανοποιήσουν τους χρήστες με αυστηρές ανάγκες για ακρίβεια χρωμάτων. Για σχεδιαστικές εφαρμογές αλλά και για μη ανταγωνιστικά παιχνίδια, οι οθόνες IPS αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή, με μεγάλη γωνία θέασης, εξαιρετική απόδοση χρωμάτων και υψηλά επίπεδα φωτεινότητας. Όπως και οι VA οθόνες, οι οθόνες με IPS panel δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις TN οθόνες, όταν πρόκειται για το χρόνο απόκρισης.
Τα PLS panels Plane-to-line Shifting Ο συγκεκριμένος τύπος panel είναι αρκετά παρόμοιος με τα IPS. Τείνουν να είναι φωτεινότερα από τα IPS έχουν ελαφρώς καλύτερη απεικόνιση χρωματισμών και είναι ικανά για ακόμα καλύτερη και μεγαλύτερη γωνία θέασης. Πάσχουν όμως από το ίδιο πρόβλημα με (motion-blur) αν και όσο εξελίσσετε η τεχνολογία τείνει να εκλείψει. Αποτελούν έναν τύπο panel όμοιο με των IPS, συνήθως είναι πιο φωτεινά, με ακόμη καλύτερη χρωματική ακρίβεια και γωνίες θέασης, πράγμα που όμως εξαρτάται από το εκάστοτε μοντέλο.

Συνοψίζοντας, εάν είστε επαγγελματίας gamer ή περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας με παιχνίδια, ίσως να θέλετε να αναζητήσετε μια οθόνη με TN panel, αλλά αν η ποιότητα της εικόνας είναι πιο σημαντική για σας ή ενδιαφέρεστε για την παρακολούθηση ταινιών και την ενασχόληση με μη ανταγωνιστικά παιχνίδια, αξίζει να επενδύσετε σε μια IPS ή PLS οθόνη αντ 'αυτού.

IPS: Καλύτερο all-rounder για χρώματα και γωνίες θέασης. υπάρχουν μερικές πολύ υψηλής ανανέωσης πίνακες που εισέρχονται στην αγορά
VA: Φτωχότεροι χρόνοι απόκρισης από IPS και TN, αλλά πολύ βαθιά μαύρα και εξαιρετικές γωνίες θέασης
TN: Ο ταχύτερος, αλλά συνήθως με φτωχότερες οπτικές γωνίες, αλλά υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης

Βέβαια ο ρυθμός ανανέωσης μιας οθόνης εξαρτάται και από τον τρόπο σύνδεσης της με την κεντρική μονάδα του υπολογιστή.

Το HDMI έχει γίνει η πλέον διαδεδομένη είσοδος για οθόνες υψηλής ευκρίνειας. Στην ουσία κουβαλά το ίδιο ψηφιακό σήμα εικόνας, όπως και τα καλώδια DVI. Η διαφορά τους είναι ότι η υποδοχή HDMI είναι πολύ μικρότερη σε μέγεθος, φέρει σήμα ήχου και η τελευταία εκδοχή της υποστηρίζει και 4K αναλύσεις σε έως και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Το HDMI χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, από υπολογιστές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, σε συσκευές πολυμέσων, όπως συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray κ.α.
Το Display Port αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά πρότυπο διασύνδεσης που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Αν και παρόμοιο με το HDMI κατά κάποιο τρόπο, υπό την έννοια ότι είναι ουσιαστικά σε θέση να παρέχει το ίδιο σήμα ήχου και εικόνας, το Display Port έρχεται με δικά του πλεονεκτήματα Το πιο σημαντικό είναι ότι το πρότυπο Display Port μπορεί να υποστηρίξει έως και τέσσερις οθόνες ταυτόχρονα με ένα καλώδιο, ενώ υποστηρίζει και χαρακτηριστικά όπως το FreeSync της AMD και το G-Sync της Nvidia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!