8/4/19

Τι σημαίνουν οι διάφοροι κωδικοί στους λαμπτήρες

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι λαμπτήρων που είναι διαθέσιμοι στην αγορά, που είναι δύσκολο να τους ξέρετε όλους, αλλά κάθε τύπος έχει το δικό του κωδικό, αυτό θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε για να καταλάβετε τι γίνετε στο χώρο αυτό.






Είτε έχετε ψωνίσει Led λάμπες ή απλώς κανονικούς λαμπτήρες, πιθανότατα θα συναντήσετε στους τύπους των λαμπτήρων κάτι σαν A19 ή E26. Αυτός δεν είναι ο αριθμός μοντέλου του λαμπτήρα, αλλά ο τύπος λαμπτήρα, ο οποίος έχει ένα καθολικό πρότυπο σύστημα κωδικοποίησης στη βιομηχανία φωτισμού. Ένας λαμπτήρας ξεχωρίζει από τρεις διαφορετικούς παράγοντες: σχήμα, μέγεθος και βάση

Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, συναντάμε λαμπτήρες σε πολλά διαφορετικά σχήματα. Το ενιαίο γράμμα στον κώδικα του λαμπτήρα αντιπροσωπεύει αυτά τα σχήματα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα σχήματα που πιθανότατα συνδέετε με ένα λαμπτήρα είναι ο λαμπτήρας σειράς Α με βάση σειράς Ε, Α που σημαίνει Arbitrary και E που σημαίνει Edison. Η πιο κλασική υποδοχή είναι η βιδωτή Ε27 και Ε14, παλιότερα και αρκετά διαδεδομένη ήταν και η bayonaite Β15 και Β22 που είναι αυτή με τους δύο ακροδέκτες στο πλάι αλλά έχει εγκαταλειφθεί πλέον. Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα μπορείτε να δείτε σχεδόν όλες τις υποδοχές που υπάρχουν.

Ένα άλλο κοινό σχήμα λαμπτήρα είναι η λάμπα της σειράς Β, η οποία αντιπροσωπεύει την άκρη Blunt, και χρησιμοποιούνται σε διακοσμητικά φωτιστικά όταν θέλετε μια εμφάνιση που μοιάζει με κερί. Οι λαμπτήρες σειράς C και CA είναι επίσης παρόμοιες, που σημαίνουν το κερί και το γωνιακό κερί αντίστοιχα. Χρησιμοποιούν ακόμα την ίδια βάση E-series, αν και με μικρότερη διάμετρο.
Στη συνέχεια υπάρχουν λαμπτήρες G (Globe), οι οποίοι είναι τελείως σφαιρικοί.

Θα βρείτε επίσης πολλούς λαμπτήρες σειράς BR (Bulging Reflector) σε φωτιστικά σκεπασμάτων και παραθυρόφυλλα PAR (Parabolic Aluminized Reflector) σε εξωτερικούς λαμπτήρες. Και οι δύο έχουν παρόμοια σχήματα αλλά παράγουν εντελώς διαφορετικούς τύπους φωτός.

Υπάρχουν επίσης διάφοροι τύποι βάσεων εκτός από τη βάση βιδών της σειράς Ε. Για παράδειγμα, η σειρά G (που δεν πρέπει να συγχέεται με την ίδια τη λάμπα της σειράς G) χρησιμοποιεί δύο ακίδες αντί για ένα βιδωτό στυλ για φωτιστικά χαμηλής τάσης (φωτισμός στίβου κ.λπ.). Φυσικά, υπάρχουν πολύ περισσότερα είδη λαμπτήρων από αυτά που ανέφερα, στην παρακάτω εικόνα φαίνονται όλοι διαφορετικοί τύποι βάσεων με τους κωδικούς τους.

Ο αριθμός αντιστοιχεί στη διάμετρο του βολβού στο ευρύτερο σημείο του. Ο τρόπος με τον οποίο μετριέται, ωστόσο, είναι διαφορετικός για το μέγεθος του βολβού και το βασικό του μέγεθος.

Το μέγεθος ενός βολβού μετράται σε 1/8-ιντσών, οπότε ένας λαμπτήρας A19 για να καθορίσουμε τη διάμετρο θα πρέπει να πάρουμε τον αριθμό και να το διαιρέσουμε με 8. Έτσι, 19 διαιρούμενος με 8 είναι 2.375, ή 2-3 / 8 ως κλάσμα.
Η βάση του βολβού μετράται με διαφορετικό τρόπο αλλά με πολύ πιο εύκολο τρόπο. Ο αριθμός αναφέρεται στη διάμετρο της βάσης σε χιλιοστά. Έτσι, ένας βολβός με βάση E26 είναι 26 χιλιοστά. Ή αν μιλάμε για τη βάση δύο αξόνων της σειράς G, θα ήταν η απόσταση μεταξύ των δύο ακίδων που μετράται σε χιλιοστά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!