31/3/16

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων δικτύων στα Windows;

Πολλές φορές τα windows σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε την σύνδεση σας με κάθε δίκτυο ως "Ιδιωτικό" ή "Δημόσιο". Όταν συνδέεστε σε ένα δίκτυο την πρώτη φορά, τα Windows 10 σας ρωτάν εάν θέλετε ο υπολογιστής σας να είναι ανιχνεύσιμος ή όχι από άλλους υπολογιστές. Αυτή η επιλογή μας βοηθά να κατανοήσουμε τον τύπο του δικτύου στο οποίο συνδεόμαστε έτσι ώστε να μπορείτε να επιλέξετε τις σωστές ρυθμίσεις.


Για παράδειγμα, τα Windows θα συμπεριφέρονται πολύ πιο συντηρητικά σε δημόσια δίκτυα από ότι θα συμπεριφέρονται στο οικιακό σας δίκτυο, αυξάνοντας έτσι την ασφάλεια σας.
Σε ιδιωτικά δίκτυα, τα Windows επιτρέπουν δυνατότητες εντοπισμού δικτύου. Άλλες συσκευές μπορούν να δουν τον υπολογιστή σας στο δίκτυο, επιτρέποντας την εύκολη κοινή χρήση αρχείων και άλλα δικτυακά χαρακτηριστικά. 

Σε δημόσια δίκτυα όπως αυτά στις καφετέριες και σε άλλα καταστήματα, προφανώς δεν θέλετε ο υπολογιστής σας ή η συσκευή σας να είναι ορατή (ανιχνεύσιμη) από τους άλλους. Έτσι, τα Windows έχουν την δυνατότητα να καταργήσουν αυτή την επιλογή ακόμα κι αν έχετε δημιουργήσει μια οικιακή ομάδα στο PC σας δεν θα ενεργοποιηθεί σε ένα δημόσιο δίκτυο.

Πώς να αλλάξω ένα δίκτυο από δημόσιο σε ιδιωτικό ή από ιδιωτικό σε δημόσιο

Τα Windows θα σας ρωτήσουν αν θέλετε το PC σας ή η συσκευή σας να είναι ανιχνεύσιμη σε αυτό το δίκτυο. Αν επιλέξετε Ναι, τα Windows ρυθμίζουν το δίκτυο ως ιδιωτικό. Αν επιλέξετε Όχι, τα Windows ρυθμίζουν το δίκτυο ως δημόσιο. Μπορείτε να δείτε αν ένα δίκτυο είναι ιδιωτικό ή δημόσιο από το παράθυρο Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης στον Πίνακα Ελέγχου.

Στα Windows 7, μπορείτε να κάνετε κλικ στο σύνδεσμο δεξιά κάτω από το όνομα του δικτύου και να ρυθμίσετε το δίκτυο είτε σε ιδιωτικό (Home Network), είτε σε (Δίκτυο εργασίας), ή δημόσιο δίκτυο. Ένα δίκτυο Home είναι ένα ιδιωτικό δίκτυο, ενώ ένα δίκτυο εργασίας είναι όπως ένα ιδιωτικό δίκτυο, αλλά η κοινή χρήση οικιακής ομάδας δεν είναι ενεργοποιημένη.
Για να αλλάξετε ένα δίκτυο σε δημόσιο ή ιδιωτικό στα Windows 10, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Ρυθμίσεις. Εάν χρησιμοποιείτε μια σύνδεση Wi-Fi (ασύρματη), πρώτα πρέπει να συνδεθείτε στο δίκτυο Wi-Fi που θέλετε να αλλάξετε. Ξεκινήστε με την εφαρμογή Ρυθμίσεις, επιλέξτε "Δίκτυο και Internet," επιλέξτε "Wi-Fi", μετακινηθείτε προς τα κάτω, και κάντε κλικ στο "Επιλογές για προχωρημένους" και εκεί μπορείτε να αλλάξετε το δίκτυο.

Εάν χρησιμοποιείτε ενσύρματη σύνδεση Ethernet, ξεκινήστε με την εφαρμογή Ρυθμίσεις, επιλέξτε "Δίκτυο και Internet," έπειτα "Ethernet", και κάντε κλικ στο όνομα της σύνδεσης Ethernet. Θα δείτε μερικές επιλογές για οποιοδήποτε Wi-Fi ή δίκτυο Ethernet είστε ήδη συνδεδεμένοι. Η επιλογή κάντε αυτό το PC ανιχνεύσιμο ελέγχει αν ένα δίκτυο είναι δημόσιο ή ιδιωτικό. Ρυθμίστε το "On" και τα Windows θα αντιμετωπίζουν το δίκτυο ως ιδιωτικό. Ρυθμίστε την επιλογή σε "Off" και τα Windows θα αντιμετωπίζουν το δίκτυο ως δημόσιο. Μην μπερδεύεστε διότι ο πίνακας ελέγχου εξακολουθεί να αναφέρεται σε «Δημόσια» και «Ιδιωτικά» δίκτυα, ενώ η εφαρμογή Ρυθμίσεις αναφέρεται μόνο με το αν ένας υπολογιστής είναι «ανιχνεύσιμος» ή όχι. Ωστόσο, αυτές οι δύο επιλογές είναι ίδιες. Με εναλλαγή αυτό του διακόπτη στις Ρυθμίσεις θα μπορείτε να αλλάξετε ένα δίκτυο μεταξύ κοινόχρηστου και ιδιωτικού στον Πίνακα Ελέγχου.

Τρόπος προσαρμογής των ρυθμίσεων

Για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις που θέλετε εσείς, ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου, επιλέξτε "Προβολή κατάστασης δικτύου και εργασιών» στο στοιχείο Δίκτυο και Internet, και κάντε κλικ στο κουμπί "Αλλαγή στις προηγμένες ρυθμίσεις κοινής χρήσης." Από εδώ, μπορείτε να ελέγχετε το δίκτυο σας, την κοινή χρήση αρχείων και ρυθμίσεων οικιακής ομάδας για τα δημόσια και ιδιωτικά δίκτυα. Επίσης από προεπιλογή, τα Windows έχουν την επιλογή "κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών" απενεργοποιημένη,μπορείτε να την ενεργοποιήσετε για ένα από τα δύο δίκτυα ή και για τα δύο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!