14/3/16

Τι είναι υδρόψυξη στον υπολογιστή;

Υδρόψυξη είναι ένα σύστημα ψύξης που χρησιμοποιείται στον υπολογιστή και σε διάφορα υπο-μέρη του, όχι με τη χρήση του αέρα όπως γίνεται παραδοσιακά (με τους ανεμιστήρες-fans) αλλά με τη χρήση νερού. Το σύστημα της υδρόψυξης χρησιμοποιεί πάλι τον αέρα, όχι όμως για να ψύξει απευθείας το εξάρτημα του υπολογιστή, αλλά το νερό το οποίο εν συνεχεία θα ψύξει το εξάρτημα αυτό.



Ένα τέτοιο σύστημα αποτελείται από μία εξωτερική και μία εσωτερική μονάδα. Η εσωτερική μονάδα είναι συνδεδεμένη στο αντικείμενο που θέλουμε να ψύξουμε (πχ την cpu). Οι δύο αυτές μονάδες συνδέονται με δύο σωλήνες. Μέσα στον 1ο ρέει το νερό από την εσωτερική μονάδα προς την εξωτερική και στον 2ο το αντίστροφο. Έτσι η εξωτερική μονάδα με τη βοήθεια κάποιων fans (ανεμιστήρων) ψύχει το νερό που βγαίνει από μέσα και το ξαναστέλνει κρύο μέσα πάλι και αυτό γίνεται συνέχεια.
Γιατί όμως να επιλέξω υδρόψυξη;

Το νερό έχει υψηλή θερμική αγωγιμότητα, που σημαίνει ότι απορροφά θερμότητα πολύ πιο εύκολα, ακόμη και από τον αέρα. Ως εκ τούτου, είναι ένας πολύ καλός υποψήφιος τρόπος για την ψύξη του συστήματος σας. Η υδρόψυξη λειτουργεί με τρεχούμενο νερό πάνω από το καθένα από τα κομμάτια του υπολογιστή σας, μεταφέροντας θερμότητα από κάθε μέρος σε ένα θερμαντικό σώμα που διαχέει τη θερμότητα και κρατά το νερό δροσερό, σχεδόν ακριβώς όπως το ψυγείο του αυτοκινήτου σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κρυώσει τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, και τα άλλα κομμάτια πιο αποτελεσματικά.

Στην υδρόψυξη υπάρχουν έτοιμα συστήματα που λέγονται prebuiltΑλλά τέτοιου είδους συστήματα όπως το Corsair Hyrdo Series μπορεί να σας πάει μέχρι ένα σημείο. Είναι σίγουρα πιο ήσυχο από ότι τα περισσότερα συστήματα ψύξης με αέρα, και θα σας δώσει σίγουρα χαμηλότερες θερμοκρασίες από ότι οι ανεμιστήρες του υπολογιστή σας, αλλά αν θέλετε πραγματικά τη σιωπή και χαμηλές θερμοκρασίες, ένας χειροποίητος βρόχος με νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε.
Η υδρόψυξη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για εκείνους που εκτελούν βαριές εργασίες, όπως επεξεργασία βίντεο και παιχνιδιών. Όχι μόνο θα κρατήσει τον υπολογιστή σας δροσερό κατά τη διάρκεια των εργασιών, αλλά θα σας δώσει και την δυνατότητα αν θέλετε να κάνετε overclock το σύστημά σας, δίνοντάς σας την μεγαλύτερη απόδοση που θα μπορούσε να έχει το pc σας.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΥΔΡΟΨΥΞΗΣ

Η υδρόψυξη έχει όμως και μειονεκτήματα. Απαιτεί πολύ προσπάθεια στην εγκατάσταση της και το σημαντικότερο είναι το υψηλό κόστος της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!