14/3/16

Τι έιναι το Android Μέρος 1ο

Το Android είναι λειτουργικό σύστημα για συσκευές κινητής τηλεφωνίας το οποίο τρέχει τον πυρήνα του λειτουργικού Linux και όχι μόνο (βασισμένο στο Linux). Αρχικά αναπτύχθηκε από την Google και αργότερα από την Open Handset Alliance. Είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το οποίο σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει τον πηγαίο κώδικα και να τον χρησιμοποιήσει / παραμετροποιήσει κατά το δοκούν.




Αφού λοιπόν είναι ελεύθερα διαθέσιμο, κατασκευαστές hardware όπως η HTC, η Motorola και η Samsung παίρνουν τον κώδικά του και το χρησιμοποιούν ως βάση για να χτίσουν πάνω του τις δικές τους ιδιόκτητες εφαρμογές που τρέχουν στα κινητά τους τηλέφωνα. Τα τελευταία χρόνια το Android έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.
Το Android είναι κατά κύριο λόγο σχεδιασμένο για συσκευές με οθόνη αφής, όπως τα έξυπνα τηλέφωνα και τα τάμπλετ, με διαφορετικό περιβάλλον χρήσης για τηλεοράσεις (Android TV), αυτοκίνητα (Android Auto) και ρολόγια χειρός (Android Wear). Παρόλο που έχει αναπτυχθεί για συσκευές με οθόνη αφής, έχει χρησιμοποιηθεί σε κονσόλες παιχνιδιών, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, συνηθισμένους Η/Υ (π.χ. το HP Slate 21) και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Το Android είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο λογισμικό στον κόσμο. Οι συσκευές με Android έχουν περισσότερες πωλήσεις από όλες τις συσκευές Windows, iOS και Mac OS X μαζίΤο όνομα του είναι ελληνικής προέλευσης και σημαίνει Ανδροειδές, δηλαδή ανθρωπόμορφο ρομπότ. Το λογότυπο του, το οποίο δημιουργήθηκε από την γραφίστρια Irina Blok, είναι ένα ρομποτάκι χρώματος ανοιχτού πράσινου. Η πρώτη παρουσίαση της πλατφόρμας Android έγινε στις 5 Νοεμβρίου 2007, παράλληλα με την ανακοίνωση της ίδρυσης του οργανισμού Open Handset Alliance, μιας κοινοπραξίας 48 τηλεπικοινωνιακών εταιριών, εταιριών λογισμικού καθώς και κατασκευής hardware. Η Google δημοσίευσε το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα του Android υπό τους όρους της Apache License, μιας ελεύθερης άδειας λογισμικού. 
                         
Ακριβώς επειδή αρχικά σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές με οθόνες αφής (touchscreen) περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό αντίστοιχων λειτουργιών συμπεριλαμβανομένου και εικονικού πληκτρολογίου. Επίσης υποστηρίζει υπηρεσίες φωνής, δηλαδή τηλεφωνικές κλήσεις, υπηρεσίες σύντομων μηνυμάτων SMS και αποστολή μηνυμάτων πολυμέσων MMS. Στο android, μπορούμε να εγκαταστήσουμε εφαρμογές (όπως επεξεργαστές κειμένου, φωτογραφίας, αναπαραγωγή μουσικής, παιχνίδια, κλπ), να το κάνουμε επανεκκίνηση, να συνδεθούμε σε δίκτυα και να έχουμε internet και πολλά άλλα. Ότι δηλαδή περίπου κάνουμε και στα windows. Ακριβώς δηλαδή ότι είναι τα Windows, τα Macintosh και τα Linux για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Απλά αυτό το λειτουργικό σύστημα, είναι σχεδιασμένο ώστε να εκμεταλλεύεται τους πόρους ενός κινητού τηλεφώνου - smartphone ή tablet, και είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο για αυτά (βάσει των ιδιαιτεροτήτων τους και της διαφορετικότητας τους από τους κοινούς υπολογιστές) κι όχι για υπολογιστή desktop ή laptop. Γι' αυτό και τα προγράμματα και οι εφαρμογές που εγκαθιστούμε σε αυτό, θα πρέπει να είναι για android ή να υποστηρίζονται έστω από αυτό το λειτουργικό σύστημα. Στην πορεία ωστόσο χρησιμοποιήθηκε και σε πλήθος άλλων συσκευών όπως έξυπνες τηλεοράσεις, κονσόλες, ψηφιακές μηχανές κλπ. Η πρώτη συσκευή Android που κυκλοφόρησε ήταν το HTC Dream τον Οκτώβριο 2008. Από τότε και στο εξής το Android αναπτύσσεται με τρελούς ρυθμούς και έχει φτάσει σήμερα να είναι το Νο1 mobile operating system παγκοσμίως. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!