Ο όρος Android δεν αναφέρεται μόνο σε smartphone, ωστόσο επικρατεί αυτή η εσφαλμένη αντίληψη από τον περισσότερο κόσμο. Εκτός από τα smartphone εξυπηρετεί και μία τεράστια γκάμα από tablet. Μπορεί να τρέξει σ’ όλων των ειδών τις συσκευές που υποστηρίζονται στο Linux από κάμερες, κονσόλες παιχνιδιών και τηλεοράσεις μέχρι συστήματα αυτοκινήτων, ρολόγια και γυαλιά.
Το Android όμως δεν είναι ίδιο σε όλες τις συσκευές. Ο μεγάλος ανταγωνισμός κάνει τις εταιρίες να το αλλάζουν και να προσθέτουν δικές τους εφαρμογές προσπαθώντας να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές. Έτσι το Android πρόσωπο της Samsung διαφέρει από αυτό της LG, της Sony ακόμα και της Google. Ίσως οι πολλές μορφές του Android είναι ένας από τους λόγους που το κάνουν τόσο πετυχημένο καθώς ο κάθε χρήστης μπορεί να το διαμορφώσει όπως θέλει.
Οι διάφορες εκδόσεις του εκτός από το χαρακτηριστικό αριθμό π.χ. 1.0 συνοδεύονται και από ένα όνομα. Αυτό είναι συνήθως το όνομα από κάποιο γλυκό, π.χ. Donut, Eclair, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, Kitkat κλπ. Μάλιστα σε κάθε έκδοση το λογότυπο προσαρμόζεται ανάλογα και το ρομποτάκι μεταμορφώνεται στο αντίστοιχο γλυκό. Το μεγάλο πλεονέκτημα, όμως, της πλατφόρμας Android είναι η παρουσία του Android Market, γνωστό και ως Play Store ή Google Play. Στην ουσία πρόκειται για μια αγορά με πολύ μεγάλη ποικιλία τόσο δωρεάν, όσο και επί πληρωμή εφαρμογών, παιχνιδιών, βιβλίων κλπ όπου μπορεί κανείς να βρει σχεδόν τα πάντα.
Με λίγα λόγια το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο έχουν τα smartphones και έχει σαν βάση του τα linux και όχι μόνο. Όταν λέμε λειτουργικό σύστημα, φανταστείτε ότι είναι τα αντίστοιχα windows του κινητού ή των tablets. Στο android, μπορούμε να εγκαταστήσουμε εφαρμογές (όπως επεξεργαστές κειμένου, φωτογραφίας, αναπαραγωγή μουσικής, παιχνίδια, κλπ κλπ), να το κάνουμε επανεκκίνηση, να συνδεθούμε σε δίκτυα και να έχουμε internet και πολλά άλλα. Ότι δηλαδή περίπου κάνουμε και στα windows. Απλά αυτό το λειτουργικό σύστημα, είναι σχεδιασμένο ώστε να εκμεταλλεύεται τους πόρους ενός κινητού τηλεφώνου - smartphone ή tablet, και είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο για αυτά (βάσει των ιδιαιτεροτήτων τους και της διαφορετικότητάς τους από τους κοινούς υπολογιστές) κι όχι για υπολογιστή desktop ή laptop.
Γι' αυτό και τα προγράμματα και οι εφαρμογές που εγκαθιστούμε σε αυτό, θα πρέπει να είναι για android ή να υποστηρίζονται έστω από αυτό το λειτουργικό σύστημα. Βέβαια εδώ πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πολλά προγράμματα στα windows τα οποία με την προσθήκη τους μπορούμε να τρέξουμε android εφαρμογές στον υπολογιστή μας. Σε επόμενο άρθρο θα σας δείξω πώς να εγκαταστήσετε το Android σε ένα υπολογιστή και μάλιστα θα σας δείξω πώς να έχετε στον ίδιο υπολογιστή Windows & Android.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου