1/4/16

Πώς να δημιουργήσετε αρχεία ISO;

Όταν τα αρχεία ενός CD ή DVD ή και ακόμα αρχεία από τον υπολογιστή σας ομαδοποιούνται σε ένα ενιαίο αρχείο, τότε αυτό το αρχείο ονομάζεται ISO. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό παιχνίδι ή λογισμικό σε ένα σύγχρονο υπολογιστή που δεν διαθέτει CD ή DVDR. Τα Windows δεν έχουν κάποιον τρόπο για να δημιουργήσετε εύκολα αρχεία ISO, αν και σύγχρονες εκδόσεις των Windows όπως Windows 8, 8.1, και 10 μας βοηθάν αρκετά στο να δημιουργήσουμε αρχεία ISO χωρίς κανένα πρόσθετο λογισμικό.


Για να δημιουργήσετε ένα αρχείο ISO από τον δίσκο σας, θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα. Ένα από αυτά είναι το InfraRecorder και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Τοποθετήστε ένα δίσκο στην συσκευή σας (CD ή DVDR), κάντε κλικ στο κουμπί "Read Disc", και επιλέξτε μια μονάδα προέλευσης να διαβάσει και να δημιουργήσει το αρχείο ISO που επιθυμείτε.
Mac OS X
Σε Mac, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Disk Utility για να δημιουργήσετε τα αρχεία ISO που επιθυμείτε. Για να το ανοίξετε, πατήστε Command + Space για να ανοίξετε το Spotlight πλαίσιο αναζήτησης και πληκτρολογήστε "Disk Utility", και πατήστε Enter. Τοποθετήστε ένα δίσκο, κάντε κλικ στο μενού Αρχείο και μετά στο New έπειτα επιλέξτε το Disk Image from Folder. Επιλέξτε "DVD / CD master" και αφήστε την κρυπτογράφηση απενεργοποιημένη. Το Mac OS X θα δημιουργήσει ένα αρχείο .cdr από τον σκληρό σας δίσκο. Προσέξτε εδώ ότι στα Mac, το αρχείο .cdr είναι ίδιο με ένα αρχείο ISO στα windows. Μπορείτε πλέον να δημιουργήσετε ένα CD μέσα από την εφαρμογή Disk Utility πατώντας Αρχείο, Άνοιγμα εικόνας δίσκου (Open Disk Image).
Υποθέτοντας ότι απλά θέλετε να χρησιμοποιήσετε το αρχείο .cdr σε Mac, μπορείτε να το αφήσετε ως αρχείο .cdr. Αλλά, αν θέλετε να το μετατρέψετε σε ένα αρχείο ISO για χρήση σε άλλα λειτουργικά συστήματα, μπορείτε να το κάνετε με ένα τερματικό εντολών. Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή όπου κάτω παύλα (_) είναι το κενό (space):

hdiutil_convert_/home/username/original.cdr_-format_UDTO_-o/home/username/destination.iso

Αντικαταστήστε το /home/username/original.cdr σε /home/username/destination.iso.

Linux
Στο Linux, μπορείτε να το κάνετε αυτό γράφοντας μερικές εντολές ή με ένα βοηθητικό πρόγραμμα εγγραφής δίσκων. Για παράδειγμα, το Ubuntu χρησιμοποιεί το βοηθητικό πρόγραμμα εγγραφής δίσκων Brasero. Ανοίξτε το Brasero Disc Burner, κάντε κλικ στο Disc Copy, και μπορείτε να επιλέξετε να αντιγράψετε σε ένα (CD ή DVD) το αρχείο ISO που έχετε επιλέξει. 
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την γραμμή εντολών τότε γράφουμε το παρακάτω:

sudo dd if = /dev/cdrom of=/home/username/image.iso

Αντικαταστήστε το /dev/cdrom με τη διαδρομή του CD σας, για παράδειγμα, μπορεί να είναι /dev/dvd αντί και αντικαταστήστε το /home/username/cd.iso με τη διαδρομή προς το αρχείο ISO που θέλετε να δημιουργήσετε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!