1/2/17

Προσοχή στο Domain Νame της επιχείρησης σας

Με αφορμή τις πολλές ερωτήσεις που δέχτηκα το τελευταίο τριήμερο για την κατασκευή site, για το hosting, για το Domain Name, για τις διάφορες τιμές που κυκλοφορούν για την φιλοξενία ενός site (hosting), για την ανανέωση συνδρομής του ονόματος ενός site (Domain Name) θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο πιο απλά μπορώ για να καταλάβετε τι γίνετε στην αγορά και φυσικά πώς να αποφύγετε τις διάφορες παγίδες που υπάρχουν. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν...


Υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις που μια εταιρία ή κάποιος «φίλος» ανέλαβε την κατασκευή του site σας και έχει κατοχυρώσει και το domain σας. Τι γίνεται όμως όταν αυτή η εταιρία κλείνει ή ακόμη χειρότερα αυτός ο υποτιθέμενος φίλος ζητάει περισσότερα χρήματα με την πρόφαση του «χακαρίσματος», ή ανεβοκατεβάζει το site μας λόγω υποτιθέμενης βλάβης, και θέλετε να πάρετε το domain στο λογαριασμό σας; Υπάρχουν εταιρείες που για τον Α ή Β λόγο βάζουν τα δικά τους στοιχεία, στα στοιχεία ιδιοκτήτη. Αρκεί να σας ενημερώσω ότι εδώ και αρκετό καιρό τα στοιχεία ιδιοκτήτη του domain name δεν είναι ορατά στα αποτελέσματα αναζήτησης καθώς πρόκειται για προσωπικά δεδομένα που προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία. Kατ` εξαίρεση από τα παραπάνω, η EETT σε κάθε περίπτωση γνωστοποιεί τα στοιχεία του Φορέα Ονόματος Χώρου με κατάληξη .gr εφόσον υπάρχει σχετική Εισαγγελική Παραγγελία (Κανονισμός Ονομάτων, Κεφάλαιο VIII, Άρθρο 19)
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είστε ο ιδιοκτήτης του domain σας διότι το site μπορείτε να το φτιάξετε ξανά, το domain σας όμως με την κατάληξη που το θέλετε είναι ένα και μοναδικό. Από τη στιγμή που το χρησιμοποιήσετε για την προώθηση της επιχείρησης/site σας και γίνει γνωστό, είναι αυτό με το οποίο θα σας αναζητούν online. Ειδικά αν το domain είναι και το επίσημο όνομα της εταιρίας σας. Στα .GR και .EU domains, έχοντας τα στοιχεία σας ως στοιχεία ιδιοκτήτη (το email μπορεί να είναι και του τεχνικού για λόγους διαχείρισης), σημαίνει ότι μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή με μια φωτοτυπία της ταυτότητας σας να διεκδικήσετε το domain σας και να το μεταφέρετε σε δικό σας λογαριασμό διαχείρισης μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που το ζητήσετε. Να επισημάνω εδώ ότι δεν είναι κακό να κάνετε μια επικοινωνία με την εταιρεία καταχώρησης ονομάτων και να ρωτήσετε σε ποια στοιχεία βρίσκετε το domain σας. Επίσης, στο email του ιδιοκτήτη στέλνονται σημαντικές πληροφορίες όπως ο κωδικός εξουσιοδότησης για τη μεταφορά ενός domain σε άλλον καταχωρητή. Τέλος, στην περίπτωση λάθος στοιχείων ιδιοκτήτη ή αλλαγής, η διαδικασία αλλαγής έχει κόστος, ενώ απαιτεί φωτοτυπίες ταυτότητας και υπογραφή συγκεκριμένης αίτησης από παλιό και νέο ιδιοκτήτη, διαδικασίες οι οποίες είναι χρονοβόρες και ψυχοφθόρες.
Για τα .COM, .NET κ.α. domains, ο διαχειριστής μπορεί να αλλάξει τα στοιχεία ιδιοκτήτη άμεσα και χωρίς κόστος. Ο μόνος τρόπος να είστε σίγουρος ότι είστε και θα είστε ο ιδιοκτήτης είναι να είστε ο διαχειριστής, δηλαδή να έχετε πρόσβαση σε λογαριασμό μέσα στον οποίο βλέπετε το domain, ή να επιλέξετε μια αξιόπιστη εταιρία για συνεργάτη σας. 

Υπάρχουν 3 περιπτώσεις όσον αφορά τη διαχείριση και την ιδιοκτησία ενός domain: Να είστε ο ιδιοκτήτης αλλά να μην είστε ο διαχειριστής (δηλαδή τα στοιχεία ιδιοκτήτη domain να είναι δικά σας, αλλά να μην το διαχειρίζεστε εσείς), να είστε ο ιδιοκτήτης και ο διαχειριστής (δηλαδή και το domain να είναι στα στοιχεία σας και να το διαχειρίζεστε μέσα από το λογαριασμό σας), να είστε ο διαχειριστής, αλλά όχι ο ιδιοκτήτης (δηλαδή να έχετε το domain στο λογαριασμό σας, αλλά να το έχετε κατοχυρώσει εκ μέρους κάποιου άλλου, πχ. φίλου ή πελάτη σας). Η δημοφιλέστερη περίπτωση στην οποία προκύπτουν προβλήματα - παρεξηγήσεις είναι η πρώτη και είναι αυτή που χρειάζεται περισσότερη προσοχή.

Για να σιγουρευτείτε ότι είστε ο ιδιοκτήτης του domain σας πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τον συνεργάτη που θα σας «στήσει» το όλο θέμα. Μικρά μαγαζάκια τα οποία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια την μία ημέρα και την επομένη κλείνουν και οι ιδιοκτήτες εξαφανίζονται καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε. Επίσης πολύ σημαντικό είναι σε κάθε αλλαγή που κάνετε σαν ιδιοκτήτης και την έχετε αναθέσει στον υποτιθέμενο «συνεργάτη» σας να απαιτείται αποδεικτικά στοιχεία. Αρχικά, θα πρέπει να βάζετε τα δικά σας στοιχεία, ως στοιχεία ιδιοκτήτη. Στην αντίθετη περίπτωση, θα ήταν πιο συνετό να κάνετε την κατοχύρωση ο ίδιος ώστε να εισάγετε τα στοιχεία σας στα στοιχεία ιδιοκτήτη.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μετά την κατοχύρωση ο ιδιοκτήτης λαμβάνει επιβεβαίωση με email από το μητρώο όπου αναγράφονται αυτά στοιχεία. Εάν δεν λάβετε αυτό το email σημαίνει ότι το email σας δεν είναι το email ιδιοκτήτη αλλά δεν σημαίνει ότι δεν είστε και ο ιδιοκτήτης. Συχνά, επιλέγουν να εισάγουν το email διαχειριστή για να λαμβάνουν σημαντικές ενημερώσεις για το domain. Ζητήστε από το διαχειριστή ή τεχνικό σας να σας προωθήσει αυτό το email για επιβεβαίωση ή ακόμη και από την εταιρεία καταχώρησης. Για .com domains, ο διαχειριστής μπορεί να αλλάξει τα στοιχεία ιδιοκτήτη όποτε θέλει, οπότε ζητάτε από το διαχειριστή σας να παραμείνουν τα στοιχεία σας καθ’ όλη τη συνεργασία σας.

Τέλος, χωρίς να θέλω να σας απογοητεύσω σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα με ένα domain που έχετε πληρώσει, αλλά δεν είστε ούτε ο ιδιοκτήτης ούτε ο διαχειριστής τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Για τα .GR domains μπορείτε να απευθυνθείτε στο μητρώο της κατάληξης, στην ΕΕΤΤ, για να ρωτήσετε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε ή αν έχει νόημα να κινηθείτε νομικά, στη δική σας περίπτωση. Επίσης μπορείτε να αφήσετε το domain να λήξει με ρίσκο όμως να το χάσετε, ή να δοκιμάσετε να το κάνετε backorder ώστε να κατοχυρωθεί αυτόματα, μόλις απελευθερωθεί με πολύ μικρότερο ρίσκο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!