30/10/18

Τι είναι τα αρχεία WAV και WAVE (και με ποιο πρόγραμμα θα τα ανοίξω);

Ένα αρχείο με επέκταση αρχείου .wav ή .wave είναι μια μορφή αρχείου ήχου Waveform. Πρόκειται για ένα αρχείο ήχου που αποθηκεύει δεδομένα σε τμήματα. Δημιουργήθηκε από τη Microsoft και την IBM και έχει γίνει η στάνταρ μορφή αρχείου ήχου για τα PC.






Καταρχάς τα αρχεία WAVE και WAV (ή η επέκταση .wav και .wave) είναι τα ίδια. 
Τι είναι ένα αρχείο WAV;
Ένα αρχείο WAV είναι μια ακατέργαστη μορφή ήχου που δημιουργήθηκε από τη Microsoft και την IBM. Η μορφή αυτή αποθηκεύει δεδομένα ήχου, αριθμούς κομματιών, ρυθμού δειγματοληψίας και ρυθμού μετάδοσης bit. Τα αρχεία WAV είναι ασυμπίεστος ήχος χωρίς απώλειες και ως εκ τούτου μπορεί να καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στον σκληρό σας δίσκο, να υπολογίζεται περίπου 10 MB ανά λεπτό τραγουδιού με μέγιστο μέγεθος αρχείου τα 4 GB.

Τα αρχεία WAV γενικά όπως είπαμε και παραπάνω είναι πολύ μεγαλύτερα από τους άλλους δημοφιλείς τύπους αρχείων ήχου, όπως το MP3, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι συνήθως μη συμπιεσμένα (ωστόσο, η συμπίεση υποστηρίζεται). Εξαιτίας αυτού, χρησιμοποιούνται κυρίως στον κλάδο της επαγγελματικής μουσικής για να διατηρούν τη μέγιστη ποιότητα ήχου.
Πώς μπορώ να ανοίξω τα αρχεία WAV;
Τα αρχεία WAV χρησιμοποιούνται ευρέως και, λόγω αυτού, πολλά προγράμματα μπορούν να τα ανοίξουν σε διαφορετικές πλατφόρμες - Windows Media Player, Winamp, iTunes, VLC και QuickTime, για να αναφέρουμε μερικά. Οι χρήστες των Windows και του macOS μπορούν να αναπαράγουν αρχεία WAV απευθείας από τον υπολογιστή τους χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουν λογισμικό τρίτων κατασκευαστών. Στα Windows 10, τα αρχεία WAV αναπαράγονται από προεπιλογή από τον Windows Media Player ενώ στο macOS, παίζουν από προεπιλογή με το iTunes. Εάν χρησιμοποιείτε Linux, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το λογισμικό VLC για να ανοίξετε τα αρχεία .wav.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!