29/12/15

Αγορά τηλεόρασης Μέρος 1ο

Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε πριν την αγορά της τηλεόρασης έτσι ώστε να επιλέξουμε το μοντέλο το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες μας με το καλύτερο δυνατό τρόπο; Ερωτήματα του τύπου ποιο μοντέλο να αγοράσω; τι είναι το HD Ready και το full HD; Γιατί θα πρέπει να επιλέξω μια τηλεόραση με πολλά Hz; και άλλα τέτοια θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο παρακάτω άρθρο.

Τι είναι ανάλυση;
Η ανάλυση των τηλεοράσεων πλέον μετριέται σε pixels. Η κάθε ανάλυση λοιπόν είναι ένα εμβαδόν από Pixels το οποίο προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε τα pixels που υπάρχουν στην οριζόντια πλευρά με αυτά που υπάρχουν στην κάθετη. Για παράδειγμα, μια τηλεόραση ανάλυσης 1280 x 720 είναι στην πράξη 921,600 pixels που χάρη στρογγυλοποίησης αναφέρεται σαν 1,000,000 pixels. Αντίστοιχα μια τηλεόραση ανάλυσης 1920 x 1080 pixels έχει 2,073,600 pixels που συνήθως γίνεται 2,000,000. Προκειμένου όμως να αποφεύγονται οι μεγάλοι αριθμοί, έχει επικρατήσει να αναφέρεται μόνο η μία διάσταση. Για αυτό λοιπόν και βλέπετε πως όταν μιλάμε για ανάλυση τηλεόρασης συνήθως αναφέρεται το 720, ή το 1080.  Το «p» (progressive) σημαίνει προοδευτική σάρωση, γεγονός που συνεπάγεται πως όλες οι οριζόντιες γραμμές του καρέ εμφανίζονται ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να μειώνεται το γνωστό «τρεμόπαιγμα» της εικόνας.
Όλες οι τηλεοράσεις (LCD/Plasma) είναι progressive εκ κατασκευής. Όταν λέμε 1080i/1080p αναφερόμαστε στο σήμα που δέχεται η τηλεόραση, όχι στην τηλεόραση την ίδια. Έαν μεν το σήμα μας είναι progressive (πχ. BluRay, PC), τότε η τηλεόραση δεν κάνει κάποια εμφανή μετατροπή και το αναπαράγει όπως το δέχεται. Στην περίπτωση του interlaced όμως (πχ. τηλεοπτικό σήμα), ο δέκτης πρέπει να κάνει το γνωστό de-interlace, το οποιο μπορεί να έχει από εξαιρετικά έως... απαράδεκτα αποτελέσματα, ανάλογα με τα ηλεκτρονικά της τηλεόρασης. Το πρώτο δίνει αρκετά καλύτερα αποτελέσματα στις καλές τηλεοράσεις (ειδικά σε στατικές ή αργές εικόνες). Το 1080i υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι χειρότερο ακόμα και από το 720p. 
Διαφορές μεταξύ HD Ready και Full HD
Οι HD Ready γενικά υποστηρίζουν αναλύσεις μέχρι 1366x768. Οι Full HD λειτουργούν στα 1920x1080. Στην πράξη δεν θα δεις διαφορά στην εικόνα αν κάθεσαι σε απόσταση μεγαλύτερη των 3-4 μέτρων (εξαρτάται επίσης και από το μέγεθος της τηλεόρασης, κάτω από 40-42" δύσκολα να διακρίνεις τη διαφορά). Η ανάλυση στις FULL HD είναι 1920 x 1080 (1080p) ενώ στις HD Ready 1366 x 768 (720p). Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι διαφορές ως προς την ποιότητα της εικόνας δεν είναι αντιληπτές για διαστάσεις μικρότερες των 32". 
Τέλος, τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και τηλεοράσεις οι οποίες έχουν 4 φορές μεγαλύτερη ανάλυση από αυτές με Full HD, οι τηλεοράσεις 4K Ultra HD. Η μεγάλη διαφορά του Ultra HD σε σχέση με το Full HD είναι στην ανάλυση της εικόνας που προσφέρουν. Στο Full HD, το οποίο υποστηρίζουν σχεδόν όλες οι τηλεοράσεις είναι στα 1920 x 1080 pixels. Στο Ultra HD «ανεβαίνουμε» στα 3840x2160 pixels. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ανάλυση είναι τετραπλάσια στο Ultra HD σε σχέση με το full HD. 
Σημειωτέον πως πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο 4Κ αντί για το Ultra HD, καθώς η οριζόντια ανάλυση πλησιάζει πολύ τα 4000 pixels. Στην περίπτωση των Ultra HD θα χρειάζεται τουλάχιστον μία ψηφιακή είσοδο ικανή για να παρέχει περιεχόμενο με τη συγκεκριμένη ανάλυση. Σε περίπτωση που γίνεται μόνο επεξεργασία και μετατροπή περιεχομένου Full HD στην 4K ανάλυση, τότε ο όρος UHDTV δε θα γίνεται δεκτός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!