26/12/15

Oι 12 Κανόνες για Προστασία των Υπολογιστών σας Μέρος 2ο

Ο πρώτος και κύριος ρόλος ενός antivirus είναι να προστατεύει το σύστημά μας. Αν ταυτόχρονα πρόκειται για ένα ελαφρύ antivirus, αυτό δεν είναι παρά ένα έξτρα bonus. Είναι σημαντικό να βάζουμε μπροστά την ασφάλεια και την ευχρηστία, πριν να σκεφτούμε το πόσο θα επιβαρύνει το σύστημά μας ένα antivirus. Εντούτοις, αν έχουμε ένα σύστημα μικρών δυνατοτήτων, το λάθος antivirus είναι ικανό να κάνει ολόκληρο τον υπολογιστή να σέρνεται.

4ος Κανόνας

Περιορίστε τον αριθμό των χρηστών που έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας

Γνωρίζετε ότι η χρήση εξωτερικών δίσκων, USB και CD-ROMs από άτομα που έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας, μπορεί να μεταφέρει ιούς στον υπολογιστή σας. Ένας χρήστης του υπολογιστή σας, ο οποίος δεν τηρεί τους κανόνες ασφάλειας (όπως αυτοί που αναφέρονται στο παρόν άρθρο) μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στον υπολογιστή σας και στα δεδομένα που τηρείτε σε αυτόν. Ως μια καλή λύση είναι η αποθήκευση των δεδομένων και γενικά χρήσιμων αρχείων σε διαφορετικό τμήμα του σκληρού δίσκου (partition), από αυτό των λογισμικών. Θα πρέπει να δημιουργείται πέραν του ενός λογαριασμού "τύπου διαχειριστή", με χρήση κωδικού ασφαλείας. Έτσι στην περίπτωση όπου ο λογαριασμός administrator, έχει πρόβλημα, να μπορεί ο χρήστης να εισέρχεται με τον δεύτερο λογαριασμό.

5ος Κανόνας

Εγκαθιστάτε τις νέες εκδόσεις λογισμικού που σκοπό έχουν την προστασία από τρύπες ασφάλειας

Υπάρχουν πολλοί ιοί σήμερα που χρησιμοποιούν "τρύπες" και αδυναμίες των λειτουργικών συστημάτων και των εφαρμογών. Για το λόγο αυτό να επισκέπτεστε τακτικά τις ιστοσελίδες του κατασκευαστή του λειτουργικού ή της εφαρμογής που τρέχετε στον υπολογιστή σας αναζητώντας νέες εκδόσεις (patches - μπαλώματα) τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν μέσω του διαδικτύου, ώστε να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από τις γνωστές (σε όλους και ιδιαίτερα στους hackers) αδυναμίες του λογισμικού που χρησιμοποιείτε. Με χρήση της εντολής WINDOWS UPDATE, ο υπολογιστής ενημερώνεται αυτόματα με τις υπάρχουσες ασφαλιστικές δικλείδες.

6ος Κανόνας

Ελέγχετε με το πρόγραμμα antivirus κάθε νέο USB, εξωτερικό σκληρό δίσκο ή CD, πριν τη χρήση στον υπολογιστή σας.


Παρόλο ότι το 85 % μολύνσεως με ιούς γίνεται μέσω Email, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι το υπόλοιπο 15 % οφείλεται στην μόλυνση από USB, εξωτερικό σκληρό δίσκο ή CD  και άλλα μαγνητικά-οπτικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων. USB, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και CDs με πειρατικό λογισμικό έχουν σε μεγάλο ποσοστό (σύμφωνα με έρευνα των εργαστηρίων Kaspersky το ποσοστό αυτό είναι περίπου 25 %) μολυνθεί με ιούς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!