4/1/16

Αγορά τηλεόρασης Μέρος 2ο

Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε πριν την αγορά της τηλεόρασης έτσι ώστε να επιλέξουμε το μοντέλο το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες μας με το καλύτερο δυνατό τρόπο; Ερωτήματα του τύπου ποιο μοντέλο να αγοράσω; τι είναι το HD Ready και το full HD; Γιατί θα πρέπει να επιλέξω μια τηλεόραση με πολλά Hz; και άλλα τέτοια θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο παρακάτω άρθρο.
Διάσταση


Αρχικά θα πρέπει να αποφασίσουμε για τη διάστασή της. Με τον όρο διάσταση εννοούμε τη διαγώνιο της οθόνης της τηλεόρασης μετρημένη σε ίντσες (1" = 2,5 cm). Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο υπολογισμό της διαγωνίου δεν συγκαταλέγεται το πλαίσιο της τηλεόρασης παρά μόνο η οθόνη στην οποία προβάλλεται η εικόνα.

Γιατί θα πρέπει να επιλέξω μια τηλεόραση με πολλά Hz;
Τα Hz είναι η συχνότητα ανανέωσης (refresh rate): Την μετράμε σε Hz και αναφέρεται στο πόσο συχνά (πόσες φορές ανά δευτερόλεπτο) ανανεώνεται η εικόνα στην οθόνη. Οι παραδοσιακές τηλεοράσεις είχαν συνήθως ανανέωση 50Hz (ανανέωση 50 φορές το δευτερόλεπτο). Σήμερα θα βρείτε και πολλά μοντέλα με ψηλότερους ρυθμούς, όπως 100Hz, 200Hz, 500Hz ή και ακόμα υψηλότερους. Μεγαλύτερες τιμές σε Hz σημαίνουν πιο καθαρή εικόνα και πιο ξεκούραστη και άνετη θέαση, όπως και καλύτερη απόδοση 3D. Mπορεί κανείς να δει την μεγάλη διαφορά σε σκηνές συγκεκριμένων συνθηκών, όπως π.χ. σκηνές με γρήγορη κίνηση (π.χ. αθλητικά). Άρα, είναι πολύ σημαντικό αν βλέπουμε ταινίες με δράση και αθλητικά. Τέλος, υψηλότερη συχνότητα ανανέωσης σημαίνει γενικά και καλύτερο και πιο δυνατό επεξεργαστή.
Διαφορές PLASMA - LED - LCD

Οι LED τηλεοράσεις δεν είναι μια ξεχωριστή κατηγορία, είναι το ίδιο με τις LCD όμως με φωτισμό LED Η διαφορά όμως είναι στην ποιότητα των χρωμάτων έναντι των LCD,και είναι πραγματικά πολύ μεγάλη και εύκολο να το δεις . Στις LED, τηλεοράσεις θα δεις καταπληκτική εικόνα με πολύ καλή φωτεινότητα και καταπληκτική απόδοση της κίνησης της εικόνας, ,και με βάθος σε κάποιες περιπτώσεις όσο το βάθος ενός κινητού τηλεφώνου σε κάποια σημεία της. 

Συγκριτικά με τις PLASMA υπάρχει τεράστια διαφορά στην φωτεινότητα και στην κατανάλωση ενέργειας. Βέβαια εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι στις PLASMA τηλεοράσεις υπήρχε καλύτερη ποιότητα εικόνας σε συνθήκες κανονικού ή χαμηλού φωτισμού σε σχέση με την καλύτερη ποιότητα εικόνας σε συνθήκες υψηλού φωτισμού στις LED - LCD. 
Τα πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα στις PLASMA τηλεοράσεις σε σχέση με τις LED - LCD είναι: 

1. Πολύ καλή συμπεριφορά σε προβολή εικόνων που μεταβάλλονται σε υψηλό ρυθμό (π.χ. αθλητικά)

2. Επιρρεπείς στο φαινόμενο burn in. (στο φαινόμενο αυτό είναι πολύ πιθανόν να παρατηρηθεί φθορά στο σημείο της οθόνης όπου προβάλλονται τα λογότυπα των καναλιών. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για μία τέτοιου είδους φθορά εξαρτάται από την τεχνολογία κατά του φαινομένου “burn in” που χρησιμοποιεί ο κάθε κατασκευαστής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Plasma τηλεοράσεις έχουν βελτιωθεί στο συγκεκριμένο τομέα και το φαινόμενο αυτό δεν είναι το ίδιο έντονο όπως παλαιότερα.

3. Καλύτερη προβολή εικόνων υψηλής αντίθεσης σε σχέση με τις LED - LCD.

4. Λιγότερο φωτεινές όταν φθάσουν στο μισό της διάρκειας ζωής τους σε σχέση με την αρχική λειτουργία τους (Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αέρια (συνήθως ξένον και νέον) που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις τηλεοράσεις για την απεικόνιση των χρωμάτων, εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου και δεν επιδέχονται αντικατάστασης), δυστυχώς αυτό δεν επιδέχεται επιδιόρθωση. Επίσης έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής (Το χρονικό διάστημα στο οποίο θα παρατηρηθεί η μείωση της φωτεινότητας των Plasma τηλεοράσεων είναι αρκετά μεγάλο, τόσο ώστε είναι πιθανόν να αντικαταστήσουμε την τηλεόραση προτού παρατηρηθεί το φαινόμενο).

5. Μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τις LED - LCD. Ο χρόνος διάρκειας ζωής των LED - LCD τηλεοράσεων εξαρτάται από τον οπίσθιο φωτισμό ο οποίος είναι πιθανόν να μπορεί να αντικατασταθεί όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Όταν ο οπίσθιος φωτισμός εξασθενήσει τότε είναι δυνατόν να παρατηρηθεί αλλοίωση στα χρώματα της τηλεόρασης.
Οι LED - LCD τηλεοράσεις αποτελούν εξέλιξη των LCD τηλεοράσεων και η διαφοροποίησή τους έγκειται στη τεχνολογία οπίσθιου φωτισμού. Οι LCD τηλεοράσεις έχουν ως οπίσθιο φωτισμό λαμπτήρες φθορισμού και είναι υποδεέστερες από πλευράς ποιότητας εικόνας και γωνίας θέασης από τις LED-LCD . Οι LED - LCD τηλεοράσεις στηρίζονται στη τεχνολογία LED η οποία τους επιτρέπει να έχουν καλύτερη αντίθεση εικόνας, μεγαλύτερη πιστότητα στην αποτύπωση χρώματος και καλύτερη απόκριση στην ανανέωση της εικόνας από τις απλές LCD τηλεοράσεις. Ανάλογα με την τοποθέτηση του LED φωτισμού μπορούμε να τις διακρίνουμε περαιτέρω σε “Edge Lit” και “Full Array”.
Edge Lit
Στις Edge Lit LED LCD τηλεοράσεις, ο φωτισμός LED είναι τοποθετημένος στις άκρες του LCD πλαισίου. Οι τηλεοράσεις της συγκεκριμένης υποκατηγορίας είναι συνήθως λεπτότερες και ελαφρύτερες από τις Full Array LED LCD.

Full Array

Στις Full Array LED LCD τηλεοράσεις,ο φωτισμός LED είναι τοποθετημένος πίσω από όλο το LCD πλαίσιο. Οι τηλεοράσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας παρουσιάζουν καλύτερη ποιότητα εικόνας, από τις Edge Lit LED LCD, λόγω της μεγαλύτερης αντίθεσης που μπορούν να επιτύχουν μεταξύ σκοτεινών και φωτεινών σημείων κατά την προβολή της εικόνας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!