25/11/15

Τα Windows κλείνουν 30 χρόνια



Λένε ότι ο χρόνος περνά γρήγορα και μάλιστα για μερικούς από εμάς, ποτέ δεν συνειδητοποιήσαμε πόσο καιρό έχουμε που χρησιμοποιούμε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς επίσης και τα Microsoft Windows OS. Το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα desktop στον κόσμο έχει γίνει 30 ετών. Ακριβώς πριν από 30 χρόνια, η Microsoft Corporation κυκλοφόρησε το πρώτο GUI για MS-DOS, που ονομαζόταν Windows 1.0. Αυτό συνέβη στις 20 Νοεμβρίου του 1985.


Τα Windows 1.0 ήταν πολύ σημαντικά, δεδομένου ότι πυροδότησαν μια νέα εποχή στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, τα Windows εξελίχθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα λειτουργικά συστήματα desktop όλων των εποχών. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, το περιβάλλον εργασίας του χρήστη και η εμφάνιση των Windows έχει αλλάξει αρκετές φορές, αλλά βασικά στοιχεία από τις πρώτες εκδόσεις, των Windows όπως το Paint και το σημειωματάριο εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλες τις σύγχρονες εκδόσεις τους.

Τα Windows 1.0 ήταν μια καλή προσπάθεια για την απλοποίηση ενός υπολογιστή για τον μέσο χρήστη. Αντί να πληκτρολογείτε εντολές στο MS-DOS, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ποντίκι και να δίνετε αυτές τις εντολές. Δεν χρειάζεται πλέον να θυμάστε τις εντολές, συντομεύσεις πληκτρολογίου και πολλά άλλα πράγματα για να εκτελέσετε μια ενέργεια. Τέλος, η έκδοση των Windows 95 ήταν μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία των επιτραπέζιων υπολογιστών. Περαιτέρω θρυλικές κυκλοφορίες ορόσημο όπως τα Windows XP εδραίωσαν οριστικά τα Windows στην καρδιά και το μυαλό των οπαδών τους.

Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε το 1985, ήταν πολύ ελαφριά σε σχέση με τις σύγχρονες βαρέων βαρών εκδόσεις, όπως τα Windows 10. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν 256 KB μνήμη, μια κάρτα γραφικών και δύο δισκέτες. Για εκείνους που ήθελαν να τρέχουν πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, μια μονάδα σκληρού δίσκου με 512 KB χώρο στο δίσκο ήταν μια πρόσθετη απαίτηση. Οι απαιτήσεις αυτές ήταν η αρχή μιας επανάστασης στο υλικό και το λογισμικό του υπολογιστή. 

Σήμερα, τα Windows εξακολουθούν να είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για τους προσωπικούς υπολογιστές στον κόσμο, αν και οι ίδιοι οι υπολογιστές σήμερα είναι πολύ λιγότερο δημοφιλής από ότι τα smartphones και άλλες Android ή iOS συσκευές.

Εναλλακτικά λειτουργικά συστήματα όπως το Linux ή Mac OS της Apple δεν χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως, έτσι ώστε τα Windows να εξακολουθούν να απολαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων. Πολλοί πιστεύουν ότι τα Windows XP ήταν η κορύφωση της πλατφόρμας όσον αφορά την ποιότητα της εμπειρίας του χρήστη, ενώ κάποιοι άλλοι βλέπουν τα Windows 7 ως το λειτουργικό σύστημα με τα οποία η Microsoft άρχισε να εστιάζει στα κινητά και στα tablet.

Ας ρίξουμε μια ματιά πίσω στο παρελθόν και να δούμε τις σημαντικές εκδόσεις των Windows:

Windows 1.0




Windows 2.0




Windows 3.0


Windows for Workgroups 3.11



Windows NT 3.1


Windows NT 3.5


Windows 95


Windows NT 4.0


Windows 98/Windows 98 Second Edition


Windows Me


Windows 2000


Windows XP


Windows Vista


Windows 7


Windows 8


Windows 8.1


Windows 10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!