Ζούμε στον αιώνα της πληροφορίας και όπως είναι φυσικό έχουμε ανάγκη για αυτήν. Αυτό σκέφτηκαν οι Sergey Brin και Larry Page και έγιναν ζάπλουτοι δημιουργώντας την Google πριν 9 χρόνια. Όμως, σίγουρα θα έχεις βρεθεί πολλές φορές σε αδιέξοδο, αδυνατώντας να βρεις αυτό που ψάχνεις. Αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει αποκαλύπτοντας 13 κρυφά κουμπιά της μηχανής αναζήτησης του Google!!
Πρόβλημα:
Θέλεις να βρεις ένα πρόσωπο. Ας πούμε του Picasso. Αναζητώντας εικόνες με τις λέξεις “Picasso” ή “Picasso face” δεν μας φέρνει τα σωστά αποτελέσματα… Είναι δυνατόν το Google να μην μπορεί να βρει την φάτσα του Picasso? Είναι διάσημος, πώς είναι δυνατόν??
Λύση:
Αφού κάνεις την αναζήτηση με τις λέξεις “Pablo picasso”, πρόσθεσε στο τέλος της γραμμής διεύθυνσης αυτό “&imgtype=face” χωρίς τα εισαγωγικά. Η αναζήτηση θα σου φέρει μόνο εικόνες με πρόσωπα!! Αυτές μπορεί να είναι η φάτσα που ψάχνεις αλλά και άλλες φάτσες που σχετίζονται με αυτό το πρόσωπο.
Επιπλέον, μπορείς να αλλάξεις και το επιθυμητό μέγεθος εικόνας σε “Μεγάλες εικόνες” για καλύτερα αποτελέσματα.
2. Αναζήτηση Σελίδων
Πρόβλημα:
Θέλω να βρω fast food αλλά μου βγάζει και μαγαζιά εκτός Ελλάδας.
Λύση:
Ανάγκασε τα αποτελέσματα να περιέχουν μόνο Ελληνικές σελίδες βάζοντας “site:.gr” στην αναζήτηση. Π.χ. βάζοντας “cinema site:.gr” παίρνουμε σελίδες από Ελληνικούς κινηματογράφους. Το “.gr” δεν είναι ο κωδικός της χώρας, αλλά τα τελευταία γράμματα των ελληνικών σελίδων στο internet (όπως www.google.gr). Μπορείς να το επεκτείνεις αυτό βάζοντας ότι θέλεις στη θέση του.
3. Αναζήτηση μέσα σε μία σελίδα
Πρόβλημα:
Θέλω να βρω κάτι μέσα σε μία σελίδα. Θυμάμαι ότι το odysonline.gr έχει ένα άρθρο για ραδιόφωνα online αλλά δεν θυμάμαι τη σελίδα.
Λύση:
Κάνε αναζήτηση σε μία ιστοσελίδα και όχι στα 8 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες που ψάχνει η google. Αναζήτησε “radio site:odysonline.gr” και το βρήκες!Αντίθετα, αν θέλεις αποτελέσματα από όλες τις σελίδες εκτός από μία, πρόσθεσε ένα “πλην” μπροστά από το “site:“. Π.χ. “-site:odysonline.gr“.
4. Σετ λέξεων
Πρόβλημα:
Θέλω πληροφορίες για τον Che Guevara, αλλά παίρνω αποτελέσματα που το Che είναι στην αρχή της σελίδας και το Guevara στο τέλος. Δεν μπορώ να τα ψάξω μαζί
Λύση:
Βάλε αυτό που ψάχνεις σε διπλά εισαγωγικά. πχ. “Che Guevara” αντί για Che Guevara. Έτσι, όλα τα αποτελέσματά σου θα έχουν αυτές τις λέξεις κολλητά μεταξύ τους.
5. Αναζήτηση με συνώνυμα
Πρόβλημα:
Θέλεις να κάνεις μια αναζήτηση για παιδιά. Ας πούμε για παιδικά παιχνίδια. Για παιδιά θα γράψεις Kids, young, child ή children ? Αντίστοιχα, για παιχνίδια θα βάλεις games ή toys.
Λύση:
Κάνε την αναζήτηση με μία λέξη και τα συνώνυμά της. Ψάξε για “~kid ~games” και θα πάρεις αποτελέσματα για όλα τα συνώνυμα κάθε λέξης που έχει την περισπωμένη μπροστά της (πάτα Shift + το πλήκτρο δίπλα στο 1 για να την γράψεις).
6. Κατέβασε τραγούδια ή video
Πρόβλημα:
Θέλω να κατεβάσω το τραγούδι “starlight” από “muse” αλλά δεν θέλω να πληρώσω καμία δισκογραφική εταιρία.
Θέλω να κατεβάσω το τραγούδι “starlight” από “muse” αλλά δεν θέλω να πληρώσω καμία δισκογραφική εταιρία.
Λύση:
Γράψε στην αναζήτηση του Google “-inurl:(htm|html|php) intitle:”index of” +”last modified” + “parent directory” +description +size) +(wma|mp3|zip|rar) muse starlight” (χωρίς το πρώτο και τελευταίο εισαγωγικό. Για μια άλλη αναζήτηση απλά αφαίρεσε τις τελευταίες δύο λέξεις και πρόσθεσε τις δικές σου, μπορείς ακόμα να αναζητήσεις ολόκληρο το album!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου