18/1/18

Τι είναι το Wake-on-LAN και πώς μπορώ να το ενεργοποιήσω;

Η τεχνολογία συχνά αποδίδει κάποιες ευκολίες, όπως η δυνατότητα να ενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας από απόσταση μιλίων χωρίς να πιέσετε το κουμπί τροφοδοσίας. Σήμερα θα εξετάσουμε την περίπτωση του Wake-on-LAN, πώς λειτουργεί και πώς μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε.




Τι είναι το Wake-on-LAN;

Το Wake-on-LAN (μερικές φορές η συντομογραφία WoL) είναι ένα πρωτόκολλο για την αφύπνιση των υπολογιστών από μια πολύ χαμηλή κατάσταση λειτουργίας εξ αποστάσεως. Ο ορισμός της «λειτουργίας χαμηλής κατανάλωσης» έχει αλλάξει λίγο με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ο υπολογιστής είναι «απενεργοποιημένος» και έχει πρόσβαση σε πηγή ενέργειας. Το πρωτόκολλο επιτρέπει επίσης μια συμπληρωματική δυνατότητα Wake-on-Wireless-LAN.

Αυτό είναι χρήσιμο αν σκοπεύετε να αποκτήσετε πρόσβαση στον υπολογιστή σας για οποιονδήποτε λόγο: σας επιτρέπει να διατηρείτε πρόσβαση στα αρχεία και τα προγράμματα σας, διατηρώντας παράλληλα τον υπολογιστή σε κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης για να εξοικονομείτε ενέργεια (και φυσικά χρήματα). Όποιος χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα όπως το VNC ή το TeamViewer ή διατηρεί διαθέσιμο ένα πρόγραμμα διακομιστή αρχείων ή διακομιστή παιχνιδιών, θα πρέπει πιθανώς να έχει ενεργοποιημένη την επιλογή για λόγους ευκολίας.
Πώς να ενεργοποιήσετε το Wake-on-LAN στο σύστημά σας
Για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το Wake-on-LAN, θα πρέπει να το ενεργοποιήσετε στο BIOS σας και μέσα από τα Windows. Ας ξεκινήσουμε με το BIOSΟι περισσότεροι παλαιότεροι υπολογιστές και όλοι οι σύγχρονοι έχουν τις ρυθμίσεις Wake-on-LAN τους στο BIOS. Για να εισέλθετε στο BIOS, θα πρέπει να πατήσετε ένα πλήκτρο κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας - συνήθως είναι το delete, F2 ή κάτι άλλο (η οθόνη εκκίνησης θα σας δώσει οδηγίες για το ποιο πλήκτρο θα πατήσετε για να μπείτε στην εγκατάσταση). Μόλις εισέλθετε, ελέγξτε στο πλαίσιο Διαχείριση ενέργειας ή Advanced Options ή κάτι τέτοιο.

Η επιλογή Wake on LAN είναι τοποθετημένη κάτω από το «Power on by PCIE / PCI», το θέμα είναι, δεν είναι πάντα εύκολο ή προφανές να βρούμε τη σχετική επιλογή, αφού τα συστήματα μενού του BIOS διαφέρουν τόσο ευρέως. 

Στα Windows
Θα χρειαστεί επίσης να ενεργοποιήσετε το Wake-on-LAN στο λειτουργικό σας σύστημα. Ανοίξτε το μενού Έναρξη, Διαχείριση συσκευών. Ανοίξτε τη Διαχείριση συσκευών και αναπτύξτε την ενότητα Προσαρμογείς δικτύου. Κάντε δεξί κλικ στην κάρτα δικτύου και μεταβείτε στην επιλογή Ιδιότητες, στη συνέχεια κάντε κλικ στην καρτέλα Για προχωρημένους. Μετακινηθείτε προς τα κάτω στη λίστα για να βρείτε το Wake on Magic Packet και αλλάξτε την τιμή σε Enabled

Τώρα κάντε κλικ στην καρτέλα Διαχείρισης ενέργειας και βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένα τα πλαίσια Να επιτρέπεται σε αυτή η συσκευή να ξυπνήσει τον υπολογιστή και να Επιτρέπεται μόνο ένα μαγικό πακέτο για την αφύπνιση του υπολογιστή. Κάντε κλικ στο OK όταν τελειώσετε.

Στο macOS
Ανοίξτε τις Προτιμήσεις συστήματος και επιλέξτε Εξοικονόμηση ενέργειας. Θα πρέπει να δείτε το Wake for Network Access ή κάτι παρόμοιο. Αυτό ενεργοποιεί το Wake-on-LAN.

Στο Linux
Το Ubuntu έχει ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορεί να ελέγξει αν το μηχάνημά σας υποστηρίζει Wake-on-LAN και μπορεί να το ενεργοποιήσει. Ανοίξτε ένα τερματικό και εγκαταστήστε το ethtool με την ακόλουθη εντολή:
sudo apt-get install ethtool
Μπορείτε να ελέγξετε τη συμβατότητά σας εκτελώντας:

sudo ethtool eth0
Αναζητήστε την ενότητα αφύπνιση (Wake on). Εφόσον ένα από τα γράμματα που αναφέρονται είναι g, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγικά πακέτα για το Wake-on-LAN. Για να ενεργοποιήσετε αυτήν την επιλογή, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή.
sudo ethtool -s eth0 wol g
Μπορείτε να εκτελέσετε την εντολή για να ελέγξετε και να δείτε αν είναι ενεργοποιημένη τώρα. Θα πρέπει να δείτε ένα g αντί για d τώρα.

Πώς να ξυπνήσετε τον υπολογιστή σας με το Wake-on-LAN

Για να στείλετε τα αιτήματα με το Wake-on-LAN, έχουμε μια μεγάλη γκάμα επιλογών.Το Depicus διαθέτει μια εξαιρετική σειρά από ελαφριά εργαλεία για να κάνει τη δουλειά, συμπεριλαμβανομένου ενός GUI που βασίζεται στην γραμμή εντολών των Windows και MacOS. 

Το Wiki.tcl.tk έχει ένα εξαιρετικό, ελαφρύ πρόγραμμα με πολλαπλές πλατφόρμες, το οποίο χειρίζεται και τα αιτήματα.

Εναλλακτικά, αν είστε έξω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή σας Android για να ξυπνήσετε τον υπολογιστή σας. Επιπλέον, πολλές εφαρμογές υποστηρίζουν το Wake-on-LAN μέσα σε αυτές. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον υπολογιστή σας από μακριά με πρόγραμμα απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας, μπορείτε να ξυπνήσετε τον υπολογιστή σας με το ενσωματωμένο κουμπί Wake Up της TeamViewer, το οποίο χρησιμοποιεί το Wake-on-LAN.

Ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε άλλες ρυθμίσεις σε αυτό το πρόγραμμα για να λειτουργήσει, γι 'αυτό ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του προγράμματος για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Wake-on-LAN. Επιπλέον, ανάλογα με το πρόγραμμα, το Wake-on-LAN μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν στέλνετε το μαγικό πακέτο από έναν υπολογιστή στο υπάρχον δίκτυό σας. Εάν το πρόγραμμά σας δεν χειρίζεται αυτόματα τις συνδέσεις δικτύου για Wake-on-LAN, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε το δρομολογητή σας για να προωθήσετε τις θύρες UDP αριθ. 7 και 9, ειδικά για τη διεύθυνση MAC του υπολογιστή στον οποίο συνδέεστε. Μπορεί επίσης να θέλετε να ρυθμίσετε μια δυναμική διεύθυνση DNS, ώστε να μην χρειάζεται να ελέγχετε τη διεύθυνση IP του απομακρυσμένου υπολογιστή σας κάθε φορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!