8/2/16

ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΕΝΟΣ ΚΙΝΗΤΟΥ

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη μείωση διάρκειας μιας μπαταρίας είναι η η γήρανση, εννοώντας τη φυσιολογική φθορά από τις συνεχείς εκφορτίσεις και επαναφορτίσεις.
Μια μελέτη έδειξε πως η μέγιστη χωρητικότητα, από αρχικές τιμές μεταξύ 88-94% για καινούριες μπαταρίες, μετά από 250 φορτίσεις έπεφτε στο 73-84%.


Ενώ τα σύγχρονα κινητά χρησιμοποιούν στην πλειοψηφία τους μπαταρίες Ιόντων Λιθίου (Li-ion) πολλοί από εμάς διατηρούμε τις συνήθειες που ήταν απαραίτητες σε παλαιότερου τύπου μπαταρίες. Όταν ακούτε "κύκλους φόρτισης" εννοούμε την φόρτιση επί του συνόλου και ΟΧΙ αποκλειστικά την μεμονωμένη ( 0% - 100%)

Για παράδειγμα, πολλοί από εμάς θεωρούσαμε πως το καλύτερο ήταν η μπαταρία να ξεφορτιστεί όσο γίνεται περισσότερο, ιδανικά εντελώς, για να την ξαναφορτίσουμε μετά. Στην πραγματικότητα, όμως, τις μπαταρίες Ιόντων Λιθίου τέτοιοι ολικοί κύκλοι φόρτισης τις φθείρουν περισσότερο απ' ότι συχνότερες φορτίσεις.

Για την ακρίβεια, στην ίδια μελέτη του βλέπουμε πως μια μπαταρία που ξεφορτίζεται στο 100% πριν ξαναφορτιστεί, χρειάζεται 300-500 κύκλους φόρτισης για να πέσει στο 70% της αρχικής της χωρητικότητας. Η ίδια μπαταρία, αν ξαναφορτίζεται όταν είναι στο 50%, χρειάζεται 1200-1500 κύκλους για να πέσει στο 70%. Η διαφορά είναι παραπάνω από σημαντική. Ομοίως και στο 25%, που οι κύκλοι αυξάνονται στους 2000-2500.
Το καλύτερο λοιπόν είναι να μην αφήνουμε το κινητό (ή και άλλες συσκευές με μπαταρίες Li-ion, όπως το laptop και το tablet) να ξεφορτίζει εντελώς, αλλά να το φορτίζουμε συχνά και για λίγο.

Βέβαια, μια φορά το δίμηνο καλό είναι να κάνουμε και έναν κύκλο πλήρους εκφόρτισης και επαναφόρτισης. Αυτό επιτρέπει στο hardware να επαναπροσδιορίσει τη χωρητικότητα, βεβαιώνοντας έτσι πως θα είναι όσο γίνεται ακριβής η ένδειξη για τη μπαταρία που μας έχει απομείνει.

Όπως αποδεικνύεται, οι υψηλότερες θερμοκρασίες γενικώς λειτουργούν αρνητικά για τις μπαταρίες. Αν χρησιμοποιούνται σε υψηλές θερμοκρασίες ξεφορτίζουν γρηγορότερα, ενώ μειώνεται και η μέγιστη χωρητικότητά τους, ακόμα και αν αποθηκευτούν αχρησιμοποίητες σε μη-ιδανικές συνθήκες. Οπότε, αν έχουμε το κινητό μαζί μας στην παραλία, ας φροντίσουμε να το έχουμε κάπου δροσερά, και προς θεού μην το ξεχάσουμε στο αυτοκίνητο, να το βαράει και ο ήλιος. Χειρότερη είναι η κατάσταση για τα laptop, τα οποία ανεβάζουν τα ίδια υψηλές θερμοκρασίες καθώς λειτουργούν. Γι' αυτό και ενδείκνυται, για την αύξηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας, να την αφαιρούμε όταν έχουμε το laptop συνδεδεμένο με την πρίζα. Βλαβεροί για τις μπαταρίες είναι και συγκεκριμένοι φορτιστές. Οι ασύρματοι φορτιστές αναπτύσσουν και εκείνοι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φόρτιση, ενώ οι ταχυφορτιστές που φορτίζουν μια μπαταρία σε λιγότερα από 20 λεπτά, την καταπονούν σημαντικά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Στα παραπάνω ενδεχομένως βρίσκει βάση μια θεωρία πως αν ένα κινητό τοποθετηθεί σε ένα κρύο σημείο, αυξάνεται η διάρκεια της μπαταρίας του. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!