4/1/16

Αγορά τηλεόρασης Μέρος 3ο

Ερωτήματα του τύπου ποιο μοντέλο να αγοράσω; τι είναι το HD Ready και το full HD; Γιατί θα πρέπει να επιλέξω μια τηλεόραση με πολλά Hz; και άλλα τέτοια θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο παρακάτω άρθρο.









HDMI

Με απλά λόγια το HDMI είναι μια συνδεσμολογία – μετεξέλιξη του παλαιότερου Scart. Τα δεδομένα που πρέπει να μεταφερθούν από μία συσκευή αναπαραγωγής εικόνας HD (Blu-ray, HD Media Player κ.λ.π.) είναι απείρως περισσότερα από αυτά που μεταφέρονταν μέχρι πρόσφατα από τα DVD ή τα παλαιότερα Video VCR. Για αυτό και χρειάστηκε να «εφευρεθεί» μια νέα συνδεσμολογία που θα επιτρέπει την μεταφορά περισσότερων δεδομένων. 
Χρόνος απόκρισης (ή response time)

Όσο μικρότερος είναι ο ρυθμός απόκρισης, τόσο πιο καθαρές εικόνες θα έχουμε, χωρίς θολούρες και «είδωλα». Για παράδειγμα αν βλέπουμε έναν αγώνα Formula 1 τότε αν η τηλεόρασή μας έχει μεγάλο χρόνο απόκρισης, τότε πίσω από το μονοθέσιο θα εμφανίζεται μία «σκιά». Η ακριβής εξήγηση του ρυθμού απόκρισης είναι ο χρόνος που χρειάζεται για ένα pixel να γίνει ενεργό (μαύρο)  ανενεργό (άσπρο) και ξανά ενεργό (μαύρο) και μετριέται σε milliseconds. Είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό το οποίο ευθύνεται για το πόσο «καθαρό» θα είναι ένα περιεχόμενο με συχνές εναλλαγές εικόνας (ταινίες δράσης, αθλητικά γεγονότα.
Contrast Ratio

Φανταστείτε μία ταινία στην τηλεόρασή σας η οποία δείχνει μια σκηνή όπου κάποιος κοιτάει από μία σκοτεινή σπηλιά το φως έξω από αυτή. Όσο υψηλότερο contrast ratio έχει μια τηλεόραση, τόσες περισσότερες λεπτομέρειες θα βλέπει κάποιος στα τοιχώματα της σπηλιάς. Ένα χαμηλό contrast ratio θα εμφανίζει απλά ένα σκούρο χρώμα που θα μοιάζει περισσότερο σαν «μουτζούρα» ενώ ένα υψηλό contrast ratio θα δείχνει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Προσοχή: Ακόμα και τηλεοράσεις με υψηλό contrast ratio μπορεί να μην προσφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Και αυτό γιατί πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες. Έτσι ακόμα και δύο τηλεοράσεις με το ίδιο contrast (για παράδειγμα 500.000:1) από διαφορετικούς κατασκευαστές μπορεί να δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα, για αυτό καλό είναι πριν αποφασίσετε, να δείτε το κάθε μοντέλο στην πράξη. 

Refresh Rate (ρυθμός ανανέωσης)

Eίναι η ποσότητα των καρέ που απαιτούνται για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της κίνησης. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των καρέ, τόσο πιο ομαλή και ξεκούραστη είναι η εικόνα μας χωρίς να τρεμοπαίζει. Οι σύγχρονες τηλεοράσεις έχουν ρυθμό ανανέωσης άνω των 100Hz με πιο συνηθισμένα τα 200Hz. Πλέον θα βρείτε στην αγορά και τηλεοράσεις με ρυθμό ανανέωσης που φτάνει και τα 1000Hz (πολύ ακριβό σπορ για τα δικά μας δεδομένα).
Λειτουργία 3D

Η λειτουργία της τρισδιάστατης απεικόνισης έχει εισέλθει δυναμικά στο χώρο των τηλεοράσεων τόσο στη κατηγορία Plasma όσο και στην LCD. Η λειτουργία των 3D τηλεοράσεων έγκειται στη δυνατότητα προβολής στα μάτια μας ελαφρώς διαφορετικών εικόνων έτσι ώστε να έχουμε την ψευδαίσθηση του βάθους. 

3D με ενεργητικά γυαλιά

Τα ενεργητικά γυαλιά αποτελούν ουσιαστικά μικρές LCD οθόνες. Επειδή στηρίζονται σε αρκετά περίπλοκα ηλεκτρονικά έχουν υψηλότερο κόστος από τα παθητικά γυαλιά, λειτουργούν με μπαταρίες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε 3d τηλεοράσεις άλλου κατασκευαστή. Επιπρόσθετα έχουν μεγαλύτερο βάρος από τα παθητικά γυαλιά με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα κουραστικά σε περίπτωση όπου ο θεατής φορά γυαλιά οράσεως. Όμως παράγουν καλύτερη ποιότητα εικόνας σε σχέση με τα παθητικά γυαλιά.

3D με παθητικά γυαλιά

Τα παθητικά γυαλιά μπορούν να παρομοιαστούν με γυαλιά ηλίου που επιτρέπουν τη διέλευση φωτός σε διαφορετικά μήκη κύματος σε κάθε μάτι. Λόγω της απουσίας πολύπλοκων ηλεκτρονικών είναι αρκετά φθηνότερα και ελαφρύτερα από τα ενεργητικά γυαλιά και δεν χρειάζονται τροφοδοσία. Όμως παράγουν υποδεέστερη ποιότητα εικόνας (όχι πάντα εύκολα αντιληπτή από όλους) σε σχέση με τα ενεργητικά γυαλιά.

Η LG είναι η πρώτη εταιρεία που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει «παθητικά» γυαλιά, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στον κινηματογράφο, ενώ σύντομα ακολούθησαν και άλλες. 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ήδη από το 2015 άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες 3D τηλεοράσεις χωρίς γυαλιά και καταλαβαίνετε πως το 3D είναι ένα καλό "συμπληρωματικό" και όχι ο βασικός λόγος για μία αγορά τηλεόρασης. Προτιμήστε λοιπόν να επιλέξετε την τηλεόρασή σας με βάση την ποιότητα του 2D και αν έχει και 3D δυνατότητες τότε... καλοδεχούμενες. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!