21/4/17

Γιατί όλες οι επεκτάσεις του Chrome χρειάζονται "Όλα τα δεδομένα σας στους ιστότοπους που επισκέπτεστε";

Πολλές επεκτάσεις στο Chrome Web Store θέλουν να «διαβάσουν και να αλλάξουν όλα τα δεδομένα σας στους ιστότοπους που επισκέπτεστε». Αυτό ακούγεται λίγο επικίνδυνο και μπορεί να είναι αλλά πολλές επεκτάσεις χρειάζονται ακριβώς αυτή την άδεια για να λειτουργήσουν.





Το Chrome διαθέτει σύστημα δικαιωμάτων, σε αντίθεση με τον Firefox και τον Internet Explorer που δεν έχουν. Την προειδοποίηση την βλέπετε μόνο επειδή το Chrome διαθέτει σύστημα εξουσιοδότησης για τις επεκτάσεις του, ενώ ο Firefox και ο Internet Explorer δεν έχουν. Κάθε επέκταση του Firefox και του Internet Explorer έχει πλήρη πρόσβαση σε ολόκληρο το πρόγραμμα περιήγησης σας και μπορεί να κάνει ό, τι θέλει. Για παράδειγμα, όταν εγκαταστήσετε το πρόσθετο Tampermonkey στον Firefox, δεν θα δείτε καθόλου μια προειδοποίηση άδειας. Αλλά αυτό το πρόσθετο αποκτά πρόσβαση σε ολόκληρο το πρόγραμμα περιήγησης Firefox.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις επεκτάσεις για όλα αυτά τα προγράμματα περιήγησης, οι επεκτάσεις του Chrome πρέπει να δηλώσουν τα δικαιώματα που χρειάζονται. Όταν εγκαθιστάτε μια επέκταση, θα δείτε μια λίστα με τα απαιτούμενα δικαιώματα και μπορείτε να λάβετε τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το εάν θα εγκαταστήσετε την επέκταση. Είναι λίγο σαν το σύστημα δικαιωμάτων που ενσωματώνεται στο Android.

Πολύ απλές επεκτάσεις δεν απαιτούν πραγματικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, η επίσημη επέκταση Google Hangouts παρέχει μόνο ένα εικονίδιο στην γραμμή εργαλείων στο οποίο μπορείτε να κάνετε κλικ για να ανοίξετε ένα παράθυρο συνομιλίας του Google Hangouts. Εγκαταστήστε το και το Chrome δεν θα σας προειδοποιήσει για τυχόν ειδικά δικαιώματα που απαιτεί.
Γιατί οι επεκτάσεις χρειάζονται άδεια για να διαβάζουν και να αλλάζουν όλα τα δεδομένα σας
Δοκιμάστε να εγκαταστήσετε τις περισσότερες επεκτάσεις, ωστόσο, και θα ενημερωθείτε για τα δικαιώματα που χρειάζονται. Για παράδειγμα, η Google προσφέρει μια επέκταση Αποθήκευση στο Google Drive, η οποία σας επιτρέπει να κάνετε δεξί κλικ σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή σύνδεσμο και να αποθηκεύσετε τη συγκεκριμένη σελίδα στο Google Drive. Η επέκταση απαιτεί τη δυνατότητα «Ανάγνωση και αλλαγή όλων των δεδομένων σας στους ιστότοπους που επισκέπτεστε». Ωστόσο, χρειάζεται αυτό το δικαίωμα επειδή, όταν προσπαθείτε να αποθηκεύσετε περιεχόμενο, η επέκταση πρέπει να έχει πρόσβαση στην τρέχουσα ιστοσελίδα και να προβάλλει τα δεδομένα της. Οι επεκτάσεις που πρέπει να αλληλεπιδρούν με ιστοσελίδες θα απαιτούν σχεδόν πάντα την άδεια «Ανάγνωση και αλλαγή όλων των δεδομένων σας στους ιστότοπους που επισκέπτεστε». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επέκταση Google Hangouts δεν ζητά αυτήν την άδεια: Δεν διαθέτει λειτουργίες που να αλληλεπιδρά με μια ανοιχτή ιστοσελίδα στο πρόγραμμα περιήγησις σας.

Αντιθέτως οι επεκτάσεις που λειτουργούν μόνο σε έναν ενιαίο ιστότοπο ενδέχεται να απαιτούν μόνο τη δυνατότητα «Ανάγνωση και αλλαγή των δεδομένων σας» σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο. Για παράδειγμα, η επίσημη επέκταση του Google Mail Checker απαιτεί την άδεια "Ανάγνωση και αλλαγή των δεδομένων σας σε όλους τους δικτυακούς τόπους της google.com". Σίγουρα, αυτό το επίπεδο πρόσβασης θα επιτρέψει μια επέκταση να αναγνώσει τους κωδικούς πρόσβασης και τους αριθμούς πιστωτικών καρτών ή να εισαγάγει επιπλέον διαφημίσεις σε ιστοσελίδες. Αλλά η Google δεν γνωρίζει αν μια επέκταση θα χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά της για καλό ή κακό. Πολλές δημοφιλείς και νόμιμες επεκτάσεις απαιτούν αυτήν την άδεια, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος αλληλεπίδρασης με ανοιχτές ιστοσελίδες.
Ορισμένες επεκτάσεις έχουν ακόμα ευρύτερες άδειες
Οι επεκτάσεις μπορούν επίσης να ζητήσουν αρκετά άλλα δικαιώματα. Για παράδειγμα, η επέκταση του AVG Web TuneUp που είναι εγκατεστημένη στο AVG antivirus απαιτεί την άδεια ανάγνωσης και αλλαγής όλων των δεδομένων σας στις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε, να διαβάσει και να αλλάξει το ιστορικό περιήγησης, να αλλάξει την αρχική σας σελίδα, να αλλάξει τις ρυθμίσεις αναζήτησης, να διαχειριστεί τις λήψεις σας, να διαχειριστεί τις εφαρμογές, τις επεκτάσεις και τα θέματα σας.

Ακόμη και η πιο τρομακτική επέκταση του προγράμματος περιήγησης σας δεν έχει τόσο μεγάλη πρόσβαση στον υπολογιστή σας όσο θα είχε ένα πρόγραμμα στην επιφάνεια εργασίας σας. Οι κανονικές εφαρμογές των Windows έχουν πρόσβαση στις πληκτρολογήσεις και τα αρχεία σας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων περιήγησης ιστού σας. Γι 'αυτό δεν πρέπει να εκτελέσετε μια εφαρμογή γραφείου στην οποία δεν εμπιστεύεστε, ακριβώς όπως δεν πρέπει να εγκαταστήσετε μια επέκταση προγράμματος περιήγησης στην οποία δεν εμπιστεύεστε.

Ποιες επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης πρέπει να εμπιστευτείτε;
Θεωρητικά, οι επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης που είναι διαθέσιμες στο Chrome Web Store, στον ιστότοπο του Mozilla Add-ons και στο Windows Store παρακολουθούνται από την Google, το Mozilla και τη Microsoft, αντίστοιχα. Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το κατάστημα μπορεί να αφαιρέσει ένα πρόσθετο από το κατάστημα αν κάνει κάτι κακό.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι κατασκευαστές προγραμμάτων περιήγησης δεν δοκιμάζουν κάθε επέκταση - ή κάθε ενημέρωση σε μια νόμιμη επέκταση - για να επιβεβαιώσουν ότι είναι ασφαλής. Ένας κατασκευαστής περιηγητών θα πάει συχνά μόνο για να αφαιρέσει μια επέκταση αφού έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολλά άτομα που το έχουν εγκαταστήσει.

Εάν η επέκταση απαιτεί πολύ λίγα δικαιώματα, θα πρέπει να την αξιολογήσετε σαν να κάνατε ένα desktop πρόγραμμα. Εάν η επέκταση δημιουργείται από μια εταιρεία που εμπιστεύεστε - όπως πολλές επεκτάσεις που δημιουργήθηκαν από εταιρείες όπως η Google, η Microsoft, το Twitter, το Facebook - γνωρίζετε ότι είναι πιθανόν ασφαλές. Εάν η επέκταση δημιουργήθηκε από κάποιον που δεν γνωρίζετε, να είστε πιο προσεκτικοί. Εάν η επέκταση είναι εγκατεστημένη και έχει μεγάλο αριθμό χρηστών, καλή ανατροφοδότηση στο κατάστημα και θετικές κριτικές σε άλλους ιστότοπους, αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Εάν έχει αναμεμειγμένο feedback ή πολύ λιγότερους χρήστες, αυτό είναι ένα κακό σημάδι.

Ωστόσο, περισσότερα προγράμματα περιήγησης προσθέτουν συστήματα αδειών. Το Microsoft Edge χρησιμοποιεί επεκτάσεις στυλ Chrome και θα σας προειδοποιήσει για τα δικαιώματα που απαιτούν οι επεκτάσεις. Ο Firefox και αυτός στο άμεσο μέλλον θα περιέχει επεκτάσεις στυλ Chrome.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!