28/10/16

Τι πρέπει να προσέξω στην αγορά ενός νέου smartphone Μέρος 2ο

Σπάνια θα ακούσετε χρήστη να λέει «θέλω κινητό με καλύτερο επεξεργαστή» ή ακόμα «η μνήμη RAM του κινητού μου δεν είναι αρκετή». Οι περισσότεροι χρήστες σήμερα θέλουν κινητό με καλή κάμερα. Ο λόγος αυτονόητος...






Κάμερα

Ποια είναι τα συστατικά της καλής κάμερας; Σίγουρα όχι μόνον ο αριθμός των megapixels. Αν και όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των pixels τόσο μεγαλύτερη και η ανάλυση των φωτογραφιών σας. Εάν πρόκειται βέβαια να τις προβάλλετε στην οθόνη του κινητού σας, τότε δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ποια από τις δύο αναλύσεις θα προτιμήσετε. 

Η ποιότητα της κάμερας έχει σημασία στη λήψη βίντεο, παρ' όλα αυτά. Η λήψη σε 1080p συνεπάγεται βίντεο Full HD, ενώ τα FPS που συνοδεύουν συνήθως το χαρακτηριστικό αυτό, αντιστοιχούν στα Frames Per Second. Πρόκειται για τη συχνότητα στην οποία μια συσκευή παράγει μοναδικές, συνεχόμενες εικόνες που καλούνται frames. Τα πιο ακριβά smartphones προσφέρουν κάμερες από 8Mpixels και πάνω και Full HD βίντεο, αλλά θα πρέπει να εξετάσετε κατά πόσο σας ενδιαφέρει το χαρακτηριστικό αυτό, ιδίως στην περίπτωση που ήδη διαθέτετε βιντεοκάμερα και φωτογραφική μηχανή.  Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ύπαρξη συστήματος σταθεροποίησης της εικόνας, την ταχύτητα και τις διαθέσιμες χειροκίνητες λειτουργίες της κάμερας, και στο τέλος δείτε και τα megapixels. 
Μια κάμερα με αισθητήρα 13 megapixels είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική αν και τα υπόλοιπα στοιχεία της κάμερας είναι ποιοτικά. Καλύτερος κριτής είναι πάντα τα μάτια σας, οπότε δοκιμάστε τα κινητά που σας ενδιαφέρουν και κάντε συγκρίσεις. 
Επεξεργαστής και RAM

Πρόκειται για τον "εγκέφαλο" της συσκευής, και μετριέται σε Megahertz (MHz) ή Gigahertz (GHz). Όσο μεγαλύτερο το νούμερο, τόσο περισσότερες εφαρμογές θα μπορείτε να τρέξετε, χωρίς να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των συσκευών. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές που απαιτούν μεγάλη ισχύ, όπως HD βίντεο ή εφαρμογές παρουσιάσεων, θα χρειαστείτε τα παραπάνω… MHz. Οι περισσότεροι χρήστες, πάντως, θα καλυφθούν με έναν επεξεργαστή λίγο επάνω από το 1GHz.  

Στα κινητά χαμηλού και μεσαίου κόστους βρίσκουμε επεξεργαστές Snapdragon 400 και 600 της Qualcomm, αλλά και κάποιους τετραπύρηνους και οκταπύρηνους της MediaTek. Οι επιδόσεις εδώ είναι ικανοποιητικές για τις καθημερινές εργασίες, αλλά σε απαιτητικές εφαρμογές και στο άνοιγμα μεγάλων αρχείων σίγουρα θα αντιμετωπίσετε αρκετές καθυστερήσεις. 

Αν έχετε υψηλές απαιτήσεις προτιμήστε συσκευή με επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 810 ή ακόμη και τον εξαπύρηνο Snapdragon 808. 

Εξίσου σημαντική για τις επιδόσεις είναι και η μνήμη RAM. Αποφύγετε συσκευές με 1GB RAM και θεωρείστε σαν βάση τα 2GB για απροβλημάτιστη λειτουργία. Φυσικά τα 3 και 4GB τα βρίσκουμε στις συσκευές της υψηλής κατηγορίας τιμής. 
Μπαταρία

Οι περισσότερες συσκευές smartphones χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων-λιθίου (Li-Ion), οι οποίες είναι επαναφορτιζόμενες. Τα πιο μεγάλα τηλέφωνα διαθέτουν συνήθως μπαταρίες 1500mAH (μονάδα μέτρησης σε milliampere ανά ώρα, mAH), ενώ τα πιο μικρά κινούνται περίπου στα 1400mAH. Η μεγαλύτερη κατανάλωση της μπαταρίας γίνεται συνήθως από την οθόνη, και δευτερευόντως από το εάν έχετε ενεργοποιημένα τα Wi-Fi/ GPS ή 4G.

Μια μεγάλη σε χωρητικότητα μπαταρία παίζει πάντα σημαντικό ρόλο στην αυτονομία της συσκευής, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας που την επηρεάζει. Όσο μεγαλύτερη η οθόνη, ταχύτερος ο επεξεργαστής και περισσότερη η μνήμη RAM τόσο μεγαλύτερη και η κατανάλωση. Μπαταρία από 2,600mAh και επάνω πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ αν η αυτονομία της συσκευής με μέτρια χρήση μπορεί να φτάσει την 1 ημέρα θα πρέπει να είσαστε ικανοποιημένοι. 
Έξτρα χαρακτηριστικά 

Ο αποθηκευτικός χώρος είναι το μέρος στο οποίο θα εγκαταστήσετε και θα αποθηκεύσετε τα αρχεία σας. Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν τόσο ενσωματωμένο όσο και επεκτεινόμενο αποθηκευτικό χώρο. Οι κατασκευαστές συχνά περιλαμβάνουν την ποσότητα του αποθηκευτικού χώρου σε GB, στο όνομα της συσκευής. Θυμηθείτε πάντως πως ο αριθμός αυτός ισχύει πριν την εγκατάσταση του λειτουργικού και των βασικών προγραμμάτων. Ο αποθηκευτικός χώρος στα smartphones είναι συνήθως ελαφρά μικρότερος σε σχέση με αυτόν των tablets, αν και οι πιο ακριβές συσκευές, αγγίζουν τα 64GB. 

Η επεκτάσιμη μνήμη προσφέρεται με τη μορφή καρτών μνήμης που μπορεί να προστεθούν/ αφαιρεθούν, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη φωτογραφική μηχανή σας. Η πλέον κοινή μορφή καρτών μνήμης είναι η SD και microSD (Secure Digital), με μόνη διαφορά το μέγεθός τους. Οι περισσότερες συσκευές στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους αναφέρουν το όριο επέκτασης σε GB, οπότε εάν ενδιαφέρεστε να αποθηκεύετε πολλά βίντεο, θα χρειαστείτε τον επιπλέον χώρο. Στην περίπτωση των tablets θα πρέπει να είστε περισσότερο προσεκτικοί, καθώς δεν προσφέρουν όλα τα tablets δυνατότητα επέκτασης

Ενδεικτικά, να αναφέρουμε πως το πρωτόκολλο 4G είναι 10 φορές ταχύτερο από το 3G. Εφόσον, λοιπόν, το browsing και το downloading αποτελεί για εσάς προαπαιτούμενο, όπου και εάν βρίσκεστε, τότε θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά τι θα επιλέξετε. Σημαντική παράμετρος είναι και το γεγονός της διαθεσιμότητας των δικτύων αυτών στην περιοχή σας ή έξω από τη χώρα, εφόσον ταξιδεύετε συχνά. Συμβουλευτείτε τους χάρτες κάλυψης στα site των παρόχων σας πριν αποφασίσετε. 
Ένα σύστημα αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων σας προσφέρει ασφάλεια στα δεδομένα σας, ενώ αποτρέπει και τους «περίεργους» να ανοίγουν την συσκευή χωρίς την συγκατάθεσή σας.  Οι λάτρεις των αθλητικών δραστηριοτήτων θα εκτιμήσουν τις συσκευές με αισθητήρα καρδιακών παλμών και software που βοηθάει να οργανώνουν καλύτερα την γυμναστική τους.  

Η προστασία από νερό, σκόνη και γρατσουνιές είναι άλλο ένα καλοδεχούμενο χαρακτηριστικό και σίγουρα θα «σώσει» αρκετούς απρόσεκτους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!