27/10/16

Τι πρέπει να προσέξω στην αγορά ενός νέου smartphone Μέρος 1ο

Μετά από καταιγισμό ερωτήσεων για την αγορά των κινητών, αποφάσισα να διαλευκάνω αυτή την απορία με το παρακάτω άρθρο. Ξεκινάω με ένα αίνιγμα, "Βρίσκεται στην τσέπη ή στην τσάντα με τα κλειδιά, και μπορεί να αντικαταστήσει πολλά πράγματα και ακόμη περισσότερα". Τι είναι; Μα φυσικά το κινητό.




Αχώριστος και απαραίτητος συνεργάτης, εργαλείο δουλειάς, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Τα σημερινά smartphones έχουν γίνει πιο απαραίτητα από ποτέ στην καθημερινότητά μας. Πώς επιλέγουμε όμως το ιδανικό κινητό για τις ανάγκες μας; Οι κατασκευαστές των smartphones χρησιμοποιούν πληθώρα τεχνικών και μάρκετινγκ όρων για να περιγράψουν τις συσκευές τους. Κάποιοι από αυτούς τους όρους ανταποκρίνονται σε σημαντικά χαρακτηριστικά, ενώ άλλοι είναι απλά της μόδας. Μην μασάτε όμως τα εξηγώ όλα παρακάτω αναλυτικά.
  
Λειτουργικό σύστημα. Android, IOS, Windows ή κάτι άλλο;

Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν τα εξής λειτουργικά: Android (ανοικτό λογισμικό που έχει αναπτυχθεί από την Google), Windows Phone (το γνωστό λειτουργικό της Microsoft), Apple iOS (λειτουργικό της εταιρίας Apple) και BlackBerry OS (λειτουργικό των τηλεφώνων Blackberry). Τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι φαίνονται. Το Android κυριαρχεί στην αγορά, και το κυριότερο σας προσφέρει άπειρες επιλογές σε συσκευές. Από την άλλη το IOS είναι το αποκλειστικό προνόμιο των συσκευών της Apple οπότε το iPhone είναι η μόνη σας επιλογή. Και τα δύο αυτά λειτουργικά προσφέρουν ευκολία χρήσης, υπέροχες λειτουργίες και έναν τεράστιο αριθμό εφαρμογών, παιχνιδιών αλλά και βιβλίων, μουσικής και ταινιών. Από την άλλη τα smartphones με λειτουργικό Windows Phone δεν έχουν αντίστοιχη ποικιλία σε εφαρμογές. Ωστόσο η έλευση των Windows 10 υπόσχεται να ενοποιήσει το λειτουργικό σύστημα του PC σας με αυτό του κινητού. Αυτό και μόνο έχει κάνει τα Windows Phone να μοιάζουν αρκετά πιο ελκυστικά από ότι στο παρελθόν. 
Apple iOS
Το συγκεκριμένο λειτουργικό είναι της εταιρίας Apple και θα το βρείτε μόνο στα iPhone και σε κάποιες άλλες συσκευές όπως ipad. Είναι ιδιαιτέρως εύκολο στη χρήση και έχει χιλιάδες εφαρμογές τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε και να δουλέψετε. Η χρήση του σε περιορισμένα μοντέλα της μητρικής εταιρίας καθώς και η τεχνογνωσία της Apple το έχουν καταστήσει το πιο σταθερό και αξιόπιστο λειτουργικό.
Google Android
Το Android θα το βρείτε στα περισσότερα smartphones όπως τα Samsung, LG, HTC κτλ. όπως και σε πολλά κινητά μικρότερης αγοραστικής αξίας και φυσικά μικρότερων δυνατοτήτων. Διαθέτει χιλιάδες εφαρμογές τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε και να δουλέψετε και συγχρονίζει σχεδόν άψογα με πολλές από τις υπηρεσίες της google όπως π.χ. το Gmail. Είναι πιο σύνθετο από το AppleiOS αλλά ταυτόχρονα παρέχει περισσότερη ελευθερία και  δυνατότητες παραμετροποίησης στο χρήστη.
Windows Phone
Το Windows Phone θα το συναντήσετε σε smartphones όπως τα Nokia. Είναι εύκολο στη χρήση (παρόλο που με την πρώτη ματιά θα σας παραξενέψει) και πολύ γρήγορο. 
BlackBerry OS
Σαν λογισμικό θα το βρείτε  μόνο στα της BlackBerry. Έχει πολλά πλεονέκτημά και λειτουργίες σε ότι αφορά τα email και τα μηνύματα. Θα βρείτε και για αυτό αρκετές εφαρμογές αλλά σίγουρα όχι στην πληθώρα των εφαρμογών των παραπάνω λειτουργικών.
Symbian
Μπορεί ο νέος να είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς. Το Symbian είναι ένα από τα πρώτα λειτουργικά που χρησιμοποιούσε κυρίως η Nokia. Πλέον δεν χρησιμοποιείται στα νέα smartphones.
Όπως θα δείτε πρώτο λόγο έχουν τα Android και iOS και μετά ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα.
Οθόνη
Το μέγεθος της οθόνης και η ανάλυσή της είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάμε σε ένα κινητό. 

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι LCD οθονών: Καταρχάς οι TFT οθόνες που βρίσκουμε στις πιο οικονομικές συσκευές. Οι γωνίες θέασης είναι πιο περιορισμένες, η ορατότητα στο φως είναι "φτωχή" και καταναλώνουν αρκετή ενέργεια. Έπειτα, έχουμε τις IPS-LCD οθόνες (γνωστές και ως Retina) που διαθέτουν οι συσκευές της Apple για παράδειγμα, και προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα απεικόνισης, μεγαλύτερη γωνία θέασης και χαμηλότερη κατανάλωση. Θα τις βρείτε σε πιο ακριβές συσκευές. 

Τέλος, η τεχνολογία AMOLED που διαθέτουν οι συσκευές της HTC, π.χ., είναι παρόμοια με αυτή των TFT, ενώ η μετεξέλιξή τους, οι Super AMOLED (π.χ. Samsung Galaxy), έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες αφής στην ίδια την οθόνη, και όχι σε ξεχωριστό στρώμα, καθιστώντας τες τις πιο λεπτές αλλά και πιο άμεσα ανταποκρινόμενες συσκευές στην αγορά. 

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των οθονών αφής (touchscreens) στα smartphones είναι η διαφοροποίηση ανάμεσα στις τεχνολογίες resistive και capacitive. Πλέον, οι περισσότερες συσκευές ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, ενώ τα πολύ οικονομικά κινητά διαθέτουν resistive οθόνες. Οι capacitive οθόνες λειτουργούν ως αγωγοί, δεδομένου πως το ανθρώπινο σώμα παράγει ηλεκτρισμό. Όταν το δάχτυλό σας ακουμπάει την ειδική επίστρωση στο γυαλί, αυτόματα διακόπτεται το ηλεκτροστατικό πεδίο της οθόνης. Οι capasitive touchscreens αποτελούν "μονόδρομο" στην επιλογή μιας συσκευής. Στην προκειμένη περίπτωση θα προτιμήσουμε κινητά με οθόνες από
 4,5 έως 5,4 ίντσες. Η κατηγορία με τις περισσότερες επιλογές σε συσκευές αλλά και η πλέον δημοφιλής. Συνδυάζουν ιδανικά τις λογικές διαστάσεις αλλά σε μέγεθος οθόνης που δεν θα χρειαστείτε τα γυαλιά σας για να διαβάσετε τα νέα της ημέρας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην κατηγορία αυτή βρίσκουμε συσκευές όπως τα iPhone 6, HTC One, Galaxy S6 κλπ. 
Ανάλυση

Στην χαμηλή και μεσαία κατηγορία τιμής συνηθέστερη ανάλυση στις οθόνες είναι η λεγόμενη 720p ή 1280x720. Βέβαια οι οθόνες full HD (1920x1080) κατέχουν την μερίδα του λέοντος καθώς προσφέρουν καλύτερη ανάλυση και η διαφορά είναι ορατή από το ανθρώπινο μάτι. 
Φυσικά οι οθόνες με υψηλή ανάλυση έχουν και το ανάλογα υψηλό κόστος αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ακόμη και στις «μικρές» αναλύσεις (720p, 1080p) μπορείτε να βρείτε οθόνες με εξαιρετική ποιότητα απεικόνισης. Όσοι αναρωτιέστε για το τι σημαίνουν τα ppi που βλέπετε στα χαρακτηριστικά των οθονών πρόκειται για τον αριθμό των pixels που βρίσκονται μέσα σε κάθε μια ίντσα της οθόνης (pixels per inch). Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός αυτός τόσο υψηλότερη η ανάλυση και η λεπτομέρεια που προσφέρει η οθόνη. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!