24/4/19

Πώς να εντοπίσετε κρυφές κάμερες παρακολούθησης με το τηλέφωνό σας

Μια οικογένεια ανακάλυψε πρόσφατα μια απροσδόκητη έκπληξη στο Airbnb: μια κρυμμένη κάμερα μεταμφιεσμένη ως ανιχνευτής καπνού στο σαλόνι του ενοικιαζόμενου δωματίου. Θα σας δείξω δύο τρόπους για να ελέγξετε αν υπάρχουν κρυφές κάμερες σε ένα κατάλυμα ή αλλού χρησιμοποιώντας ένα τηλέφωνο iPhone ή Android.






Εάν μένετε σε ένα ξενοδοχείο οι κρυμμένες κάμερες μπορεί να είναι μια ανησυχία. Στην περίπτωση του Airbnb, ο ιδιοκτήτης σας υποχρεούται να αναγράφει όλες τις κάμερες που διαθέτει, είτε είναι ενεργοποιημένες είτε όχι. Επιπλέον, η Airbnb δεν επιτρέπει στους οικοδεσπότες να τοποθετούν κάμερες σε μπάνια ή χώρους ύπνου, ακόμα κι αν πρόκειται για καθιστικό με πτυσσόμενο κρεβάτι. Αλλά, όπως έμαθε αυτή η οικογένεια, ο περιστασιακός οικοδεσπότης της έκρυψε μια φωτογραφική μηχανή χωρίς να ενημερώσει την οικογένεια.

Οι κατασκευαστές σχεδιάζουν κάμερες που μεταμφιέζονται ως άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως ανιχνευτές καπνού, ρολόγια, USB, ακόμη και ασύρματοι φορτιστές. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νόμιμους λόγους στο σπίτι σας - για παράδειγμα, να κρύψετε μια κάμερα με ένα συναγερμό κίνησης. Αλλά πώς εξασφαλίζετε ότι κάποιος δεν σας στοχεύει με μια κρυφή κάμερα; Με μια εφαρμογή και τη φωτογραφική μηχανή του τηλεφώνου σας, μπορείτε να κάνετε σάρωση για κρυφές κάμερες σε όλους τους χώρους που θα επιλέξετε. Σας παραθέτω παρακάτω το συγκεκριμένο άρθρο. (https://money-tourism.gr/sz-megalos-adelfos-se-diamerismata-airbnb-salos-tis-kryfes-kameres/)
Υπάρχουν δύο τρόποι για να σαρώσετε κάμερες με το τηλέφωνό σας. Πρώτον, εάν έχετε πρόσβαση, μπορείτε να σαρώσετε το δίκτυο Wi-Fi για συσκευές που μοιάζουν με κάμερες. Αλλά αυτό θα βρει μόνο κάμερες συνδεδεμένες στο δίκτυο. Δεύτερον, μπορείτε να αναζητήσετε κάμερες νυχτερινής όρασης χρησιμοποιώντας τη φωτογραφική μηχανή του τηλεφώνου σας. Εάν μια κρυφή κάμερα δεν είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο και δεν έχει δυνατότητες νυχτερινής όρασης, καμία μέθοδος δεν θα την εντοπίσει.

Πολλά μέρη που μείνετε θα σας δώσουν πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας με μια εφαρμογή που ονομάζεται FingΤο Fing - Network Tools είναι μια δωρεάν εφαρμογή για το κινητό που μας επιτρέπει να δούμε ποιες συσκευές έχουν σύνδεση στο δίκτυό μας. Την εφαρμογή μπορούμε να κατεβάσουμε από εδώΜόλις την ανοίξουμε, στο πεδίο «Devices» θα βρούμε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό μας με το όνομά τους, καθώς και με την IP. Πατώντας πάνω σε μία συσκευή, μπορούμε να δούμε ορισμένες πληροφορίες γι’ αυτήν, καθώς και να τη διαγράψουμε, να κάνουμε trace route, κλπ.

Επίσης, στο πεδίο «Network» έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την ταχύτητα του internet μας, το ping μας, και άλλα.Το Fing κάνει για iPhone και Android, είναι δωρεάν και δεν έχει διαφημίσεις. Το Fing σας ζητά να συνδεθείτε για περισσότερες δυνατότητες, αλλά δεν θα χρειαστεί να το κάνετε αυτό για τη σάρωση συσκευής και θύρας.
Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η σάρωση της εφαρμογής και, στη συνέχεια, αναζητήστε τη λίστα των συσκευών που βρέθηκαν. Εξετάζετε τις συσκευές στο δίκτυο που έχει αναγνωρίσει η εφαρμογή, οτιδήποτε δείχνει έναν κατασκευαστή κάμερας (όπως Nest, Arlo ή Wyze) ή τις λίστες ως «IP Camera», είναι ύποπτο. Ακόμα κι αν δεν εντοπίσετε μια  IP Camera σε αυτή τη λίστα, εξετάστε πόσες συσκευές μπορείτε να δείτε και τι μπορείτε να βρείτε γύρω από τον τόπο που μένετε. Αν κάτι ξεχωρίζει ως ασυνήθιστο (ίσως χωρίς αναγνωρίσιμες λεπτομέρειες) και δεν μπορείτε να εντοπίσετε μια καλή πηγή, σημειώστε τη διεύθυνση IP. Το επόμενο βήμα είναι η σάρωση για ανοιχτές θύρες (πόρτες).
Αφού επιλέξετε την συσκευή που θέλετε πατήστε «Εύρεση ανοικτών θυρών». (more - open Ports). Η λίστα θα δείξει ποιες θύρες είναι ανοιχτές και ποιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν. Προσέξτε τα RTSP και RTMP αυτά είναι για streaming video. Οτιδήποτε με HTTP ή HTTPS ως υπηρεσία που μπορείτε να δοκιμάσετε να συνδεθείτε με ένα πρόγραμμα περιήγησης, κάτι που μπορεί να αποκαλύψει τη ροή βίντεο. Απλά πληκτρολογήστε τη διεύθυνση IP στο πρόγραμμα περιήγησις σας, ακολουθούμενη από μια άνω-κάτω τελεία. 

Πώς να εντοπίζω κάμερες νυχτερινής όρασης

Δεν θα έχετε πάντα πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο για να δοκιμάσετε τα παραπάνω βήματα. Ακόμη και όταν το κάνετε, μπορεί να μην σας βοηθήσουν. Μια κρυφή κάμερα θα μπορούσε να είναι σε ένα ξεχωριστό δίκτυο, ή πολύ σκοτεινή για να αναγνωριστεί εύκολα. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε να ψάξετε για υπέρυθρες ακτίνες. Οι περισσότερες κάμερες IP χρησιμοποιούν υπέρυθρες για νυχτερινή όραση. Ενώ οι υπέρυθρες ακτίνες είναι αόρατες με γυμνό μάτι, έχετε μια συσκευή που μπορεί να βοηθήσει, και αυτή είναι το smartphone σας.
Ορισμένα smartphones διαθέτουν φίλτρα για να αποκλείουν το υπέρυθρο φως από την κύρια κάμερα, αλλά πολύ λίγα από αυτά διαθέτουν φίλτρα στην μπροστινή κάμερα. Για να καθορίσετε ποια κάμερα θα λειτουργήσει για εσάς απλά τοποθετήστε το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης στην κύρια κάμερα του smartphone σας και πατήστε ένα κουμπί από το τηλεκοντρόλ. Αν βλέπετε το φως στην οθόνη, τότε το κινητό σας μπορεί να ανιχνεύσει υπέρυθρες. 
Μόλις προσδιορίσετε ποια κάμερα θέλετε να χρησιμοποιήσετε, απενεργοποιήστε τα φώτα στο δωμάτιο που θέλετε να ελέγξετε. Στη συνέχεια ενεργοποιήστε τη φωτογραφική μηχανή του smartphone σας και αρχίστε να ψάχνετε για οποιαδήποτε υπέρυθρες ακτίνες. 

Δυστυχώς, δεν υπάρχει εγγυημένη μέθοδος για την εύρεση κρυφής κάμερας. Αλλά λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω βήματα μειώνετε τις πιθανότητες για την ύπαρξη κάποιας κρυφής κάμερας στο χώρο σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!