10/11/18

Πώς λειτουργεί το Διαδίκτυο (Internet)

Το διαδίκτυο αναμφισβήτητα έχει μπει στην ζωή μας για τα καλά. Ο καθένας μιλάει για το διαδίκτυο για το τι βρήκε, ποια βίντεο παρακολούθησε, αλλά πολλοί από εμάς δεν ξέρουν πώς λειτουργεί το διαδίκτυο ή τι ακριβώς είναι το διαδίκτυο. Σίγουρα θα έχετε το δικό σας «τοπικό δίκτυο» στο σπίτι το οποίο αποτελείται από όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο router σας, οι οποίες συνδέονται με το διαδίκτυο. Η λέξη internet αναφέρεται σε ένα παγκόσμιο σύστημα «διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών» (interconnected computer networks).

Αυτό είναι όλο το διαδίκτυο στην πραγματικότητα ένας μεγάλος αριθμός δικτύων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, που συνδέονται μεταξύ τους. Φυσικά, υπάρχουν τα καλώδια κάτω από τους δρόμους της πόλης, οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, τα λογισμικά που υπάρχουν σε κάθε υπολογιστή (προγράμματα) που μας επιτρέπουν να είναι εφικτή η επικοινωνία μεταξύ των υπολογιστών. 

Ακόμη και όταν απλά συνδέεστε σε έναν ιστότοπο, υπάρχουν πολλά περισσότερα που συμβαίνουν από την πίσω μεριά της κάθε σελίδας που επισκέπτεστε. Ο υπολογιστής σας δεν μπορεί να στείλει απευθείας στον υπολογιστή που φιλοξενεί τον ιστότοπο κάποια πληροφορία ή πακέτο δεδομένων. Αντίθετα, μεταφέρει ένα πακέτο στο router του σπιτιού σας με πληροφορίες σχετικά με το πού πηγαίνει και πού θα πρέπει να απαντήσει ο διακομιστής του ιστού. Στη συνέχεια, το router σας στέλνει στους router των παροχέων υπηρεσιών διαδικτύου πληροφορίες και ούτω καθεξής μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. 
Είναι σαν να στείλετε ένα γράμμα στο ταχυδρομείο. Ο τοπικός υπάλληλός σας δεν μπορεί να αρπάξει την επιστολή και να την πάει απευθείας στη χώρα ή στην διεύθυνση προορισμού. Αντ 'αυτού, η επιστολή πηγαίνει στο τοπικό ταχυδρομείο, όπου αποστέλλεται σε άλλο ταχυδρομείο, και στη συνέχεια σε άλλο, και ούτω καθεξής, μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για μια επιστολή να φτάσει στην άλλη πλευρά του κόσμου, επειδή πρέπει να κάνει περισσότερες στάσεις, και αυτό ισχύει γενικά και για το διαδίκτυο. Θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να μεταβιβαστούν τα πακέτα σε μεγαλύτερες αποστάσεις με περισσότερες μεταφορές.

Σε αντίθεση με το φυσικό ταχυδρομείο, η αποστολή των πακέτων δεδομένων εξακολουθεί να είναι πολύ γρήγορη. Με όλα αυτά τα δίκτυα να συνδέονται μεταξύ τους, δεν υπάρχει μόνο ένα μονοπάτι που μπορεί να πάρουν τα δεδομένα. Επειδή τα δίκτυα είναι συνδεδεμένα σε πολλά άλλα δίκτυα, υπάρχει ένας ολόκληρος ιστός συνδέσεων που εκτείνεται σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι τα πακέτα (μικρά κομμάτια δεδομένων που αποστέλλονται μεταξύ των συσκευών) μπορούν να πάρουν πολλαπλές διαδρομές για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.
Για παράδειγμα, στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης, εντοπίσαμε τη διαδρομή για το https://pcmagazino.blogspot.com. 
Μιλάμε για κομμάτια δεδομένων. Ένας δρομολογητής έρχεται σε επαφή με έναν άλλο δρομολογητή και μεταδίδει τα δεδομένα. Κάθε συσκευή σε ένα δίκτυο έχει μια μοναδική, αριθμητική διεύθυνση IP σε αυτό το δίκτυο. Τα δεδομένα αποστέλλονται σε αυτές τις διευθύνσεις. Υπάρχουν τόσο παλαιότερες διευθύνσεις IPv4 όσο και νεότερες διευθύνσεις IPv6. Το IP σημαίνει πρωτόκολλο Διαδικτύου, οπότε μια διεύθυνση IP είναι μια διεύθυνση πρωτοκόλλου Διαδικτύου. Αυτές είναι οι διευθύνσεις που χρησιμοποιούν οι συσκευές στο δίκτυο και επικοινωνούν μεταξύ τους.

Υποστηρίζοντας όλα αυτά, υπάρχουν διαφορετικά στρώματα πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούν οι συσκευές για να επικοινωνούν, ακόμα και όταν χρησιμοποιούν πρωτόκολλο διαδικτύου. Το πιο κοινό πρωτόκολλο μεταφοράς είναι το πρωτόκολλο TCP / IP, το οποίο σημαίνει πρωτόκολλο ελέγχου μετάδοσης μέσω πρωτοκόλλου Διαδικτύου. Υπάρχουν επίσης και άλλα πρωτόκολλα, όπως το UDP.

Πάνω από τα πρωτόκολλα μεταφοράς όπως το TCP και το UDP είναι τα πρωτόκολλα εφαρμογής, όπως το HTTP ή το HTTPS - το πρωτόκολλο μεταφοράς το οποίο οι χρήστες του προγράμματος περιήγησης χρησιμοποιούν στο διαδίκτυο. Το πρωτόκολλο HTTP λειτουργεί πάνω από το πρωτόκολλο TCP, το οποίο λειτουργεί πάνω από το πρωτόκολλο IP. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!