Στη χώρα μας η επιβολή των capital controls στις τράπεζες επέφερε κατάρρευση των οικονομικών σταθερών, ενώ η συμπεριφορά μας στις χρηματικές συναλλαγές άλλαξαν διαπαντός. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν βγει στην επιφάνεια νέες μορφές συναλλαγής, όπως το ψηφιακό νόμισμα bitcoin.
«Τι είναι το bitcoin και σε τι μπορεί να χρησιμεύσει;».
«Το bitcoin είναι το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα. Η βασική του διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μια κεντρική τράπεζα που να ρυθμίζει την έκδοση και την κυκλοφορία του, παρά μόνο οι miners, οι οποίοι χρησιμοποιούν το δίκτυο και ουσιαστικά επικυρώνουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται. Είναι βασισμένο σε μια πρωτοποριακή τεχνολογία που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αποδεκτή από παραδοσιακούς παίκτες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως οι τράπεζες. Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι συναλλαγές γίνονται ανώνυμα, αλλά δημόσια στο Διαδίκτυο, ενώ κατά κύριο λόγο βασίζεται σε ένα δίκτυο εξυπηρετητών (servers) για τη μετάδοση και επιβεβαίωση των συναλλαγών». Το bitcoin μπορεί να είναι ανώνυμο αλλά δεν είναι μη ανιχνεύσιμο. Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται στο κατάστιχο του συστήματος (ledger) και είναι διαθέσιμες σε όλους, χρήστες και μη.
Tι είναι οι «miners»;
Είναι εκείνοι που διαχειρίζονται το δίκτυο και ελέγχουν-δημιουργούν τα bitcoins μέσα από τη δύναμη του δικτύου, ενώ παράλληλα είναι και μέρος του συστήματος επιβεβαίωσης των συναλλαγών».
«Με τι τρόπους μπορεί κάποιος να ξεκινήσει τις συναλλαγές; Χρειάζονται ορισμένες προϋποθέσεις;».
Το bitcoin, πέρα από τη δυνατότητα να κάνεις τις συναλλαγές σου με μικρότερο κόστος, μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα, έχει ως κύριο γνώρισμά του τη διαφάνεια της συναλλαγής, χωρίς να μοιράζεται ο χρήστης απολύτως προσωπικά δεδομένα. Όλες οι συναλλαγές που γίνονται και επιβεβαιώνονται, όπως είπαμε, από τους miners του δικτύου είναι καταχωρισμένες σε ένα κατάστιχο(ledger), το οποίο είναι προσβάσιμο σε όλους και μπορείς ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώσεις πότε και αν έγινε η συναλλαγή. Για να ξεκινήσει κάποιος, πρέπει απλώς να αγοράσει bitcoin από κάποιο online ανταλλακτήριο ή να παράγει bitcoin ως miner. Επίσης, πρέπει να αποκτήσει ένα "πορτοφόλι bitcoin", ώστε να μπορεί να δέχεται και να αποθηκεύει με ασφάλεια τα ψηφιακά του νομίσματα»
Ποια είναι η διαδικασία για κάποιον αρχάριο που δεν γνωρίζει καθόλου περί τίνος πρόκειται και θα ήθελε να ασχοληθεί;
«Κάποιος που δεν γνωρίζει αρκετά για το bitcoin θα πρέπει να μάθει περισσότερα πριν επενδύσει χρόνο και χρήματα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς η τεχνολογία είναι διαρκώς εξελισσόμενη και θα πρέπει να διατηρούμε ασφαλή τον υπολογιστή μας καθώς και το "ψηφιακό πορτοφόλι" μας. Γι' αυτό θα πρότεινα οι πρώτες συναλλαγές να είναι με μικρά ποσά τους ενός με δύο ευρώ, ωσότου κατανοήσει πλήρως ο χρήστης όλες τις διαδικασίες, οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά πριν μπεις να κάνεις οποιαδήποτε ενέργεια. Τα πιο πολλά παραδείγματα αφορούν αγορά bitcoin ως επένδυση για την πληρωμή υπηρεσιών servers ή ecommerce, καθώς και για την πληρωμή προμηθευτών που βρίσκονται εκτός Ελλάδος από πλευράς των εγχώριων επιχειρήσεων.
Η τιμή συναλλαγής σήμερα είναι στα 259 ευρώ το 1 bitcoin, ενώ η προμήθεια αγοράς στην πλατφόρμα BTCGreece είναι 0,3%. Κάποιος που θέλει να ξεκινήσει τώρα με το Bitcoin, θα αποθαρρυνθεί
αμέσως διαβάζοντας πως πρέπει να διαθέσει 259 ευρώ για να αγοράσει ένα
Bitcoin. Είναι πολύ πιθανό να του φανεί και μάταιο αφού θα σκέφτεται ότι ίσως
δε θα μπορέσει να αγοράσει με αυτό ένα αντικείμενο αξίας μισού ευρώ. Αυτό
όμως που δεν ξέρει και δεν αναφέρεται στον ελληνικό και ξένο τύπο, είναι ότι
δεν χρειάζεται ν’ αγοράσει ένα ολόκληρο Bitcoin. Μπορεί να προμηθευτεί ένα
χιλιοστό του Bitcoin ή ένα εκατομμυριοστό αυτού και πάλι να μπορεί να αγοράσει
κάτι με αυτό. Το Bitcoin δεν είναι ευρώ, ούτε δολάριο. Είναι κάτι εντελώς
ξεχωριστό κι ως τέτοιο ακολουθεί άλλους κανόνες.
Υπάρχει όριο ανάληψης, καθημερινό ή μηνιαίο;
«Ναι, υπάρχει. Πενήντα ευρώ ημερησίως και διακόσια ευρώ τον μήνα. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι σκοπός μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες να αγοράσουν bitcoin.
Ήταν τα capital controls η βασική αιτία για να στραφούν αρκετοί στο bitcoin;
«Τα capital controls απλώς επιτάχυναν την αποδοχή του bitcoin στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Είναι αλήθεια πως αρκετοί αγόρασαν το πρώτο τους bitcoin στη διάρκεια της βίαιης επιβολής των capital controls, αλλά πλέον οι αγοραστές bitcoin είναι αρκετά περισσότεροι αλλά και από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες».
Γιατί κάποιος να εμπιστευτεί τις συναλλαγές του με αυτό τον τρόπο;.
«Το bitcoin μπορεί να είναι ανώνυμο αλλά δεν είναι μη ανιχνεύσιμο. Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται στο κατάστιχο του συστήματος (ledger) και είναι διαθέσιμες σε όλους, χρήστες και μη. Δεχόμαστε μόνο καταθέσεις από πελάτες εγγεγραμμένους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χρήστες δηλαδή των οποίων είναι ήδη γνωστή η ταυτότητά».
Μονάδες
μέτρησης και Bitcoin
Αυτό που αγνοούν οι περισσότεροι είναι ότι ένα Bitcoin έχει
προφανώς υποδιαιρέσεις, που δεν ακολουθούν τα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα για τις
υποδιαιρέσεις των υπόλοιπων νομισμάτων. Ας πάρουμε για παράδειγμα το ευρώ. Ένα
ευρώ αποτελείται από 100 λεπτά του ευρώ (cents) κι άρα η μικρότερη δυνατή
μονάδα μέτρησής του είναι το 1 λεπτό. Το Bitcoin έχει πολλές περισσότερες
υποδιαιρέσεις οι οποίες έχουν τις δικές τους ονομασίες. Η μικρότερη μονάδα
μέτρησής του ονομάζεται satoshi (πήρε το όνομά της από το όνομα / ψευδώνυμο του
δημιουργού του, Satoshi Nakamoto) κι ισούται με
1/100.000.000 Bitcoin. Δηλαδή, ένα Bitcoin αποτελείται από 100.000.000 satoshi
!! Τα υπόλοιπα ονόματα των μονάδων μέτρησης είναι:
· 1 dBTC το οποίο ισούται με 1 δέκατο του Bitcoi
1 cBTC το οποίο ισούται με 1 εκατοστό του Bitcoin (όπως για παράδειγμα τα
εκατοστά του μέτρου)
1 mBTC το οποίο ισούται με 1 χιλιοστό του Bitcoin (όπως για παράδειγμα τα
χιλιοστά του μέτρου)
· 1 μBTC το οποίο ισούται με 1 εκατομμυριοστό του Bitcoin
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου