14/3/20

TN εναντίον IPS εναντίον VA: Ποια είναι η καλύτερη τεχνολογία πάνελ οθόνης

Όταν αγοράζετε μια οθόνη υπολογιστή, πρέπει να επιλέξετε ένα TN, IPS ή VA πάνελ. Παρακάτω θα κάνω μια αναλυτική παρουσίαση για το τι αντιπροσωπεύει το κάθε πάνελ.







Τύποι panel

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, θα συναντήσετε τους ακόλουθους τρεις τύπους panel κατά την αγορά μιας οθόνης:

Twisted Nematic (TN): Ο παλαιότερος τύπος πάνελ LCD.

In-plane switching (IPS): Ο όρος αυτός σχεδιάστηκε από την LG. Η Samsung αναφέρεται σε παρόμοια τεχνολογία με τα αρχικά PLC, ενώ η AU Optronics χρησιμοποιεί το προηγμένη γωνία υπερ-προβολής (AHVA)

Vertical alignment (VA): Αναφέρεται επίσης ως σούπερ κατακόρυφη ευθυγράμμιση (SVA) από τη Samsung και προηγμένη πολυ-κατευθυντική κάθετη ευθυγράμμιση (AMVA) από την AU Optronics. Όλα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Τα ονόματα σχετίζονται με την ευθυγράμμιση των μορίων εντός της LCD (οθόνη υγρών κρυστάλλων) και με τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν όταν εφαρμόζεται τάση. Όλες οι οθόνες LCD αλλάζουν την ευθυγράμμιση αυτών των μορίων, αλλά διαφέρει ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να επηρεάσουν δραστικά την εικόνα και ο χρόνος απόκρισης.

Κάθε τύπος πάνελ έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ο ευκολότερος τρόπος να επιλέξετε μεταξύ τους είναι να αποφασίσετε ποια χαρακτηριστικά είναι πιο σημαντικά για εσάς. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι χρησιμοποιείτε ο υπολογιστής σας και πόσα πρέπει να δαπανήσετε.

TN (Twisted Nematic) Πάνελ

Τα πάνελ TN ήταν οι πρώτες επίπεδες οθόνες μαζικής παραγωγής. Αντικατέστησαν τις ογκώδες οθόνες με τις σωλήνες καθοδικών ακτίνων (CRTs). Πάντως η τεχνολογία TN εξακολουθεί να παρουσιάζει μερικά αξιοσημείωτα μειονεκτήματα. Το ένα είναι οι περιορισμένες γωνίες θέασης, ιδιαίτερα στον κατακόρυφο άξονα και επίσης αναστρέφουν εντελώς τα χρώματα του panel όταν τα βλέπετε από ακραία γωνία. Η αναπαραγωγή του χρώματος επίσης δεν είναι τόσο δυνατή. Τα περισσότερα πάνελ TN δεν είναι σε θέση να εμφανίσουν πραγματικό χρώμα 24-bit. 
Το φάσμα χρωμάτων (η σειρά χρωμάτων που μπορεί να εμφανίσει μια οθόνη) είναι μια άλλη περιοχή στην οποία τα πάνελ TN χάνουν πόντους, γεγονός που τις καθιστά ακατάλληλες για επεξεργασία φωτογραφιών, ταξινόμηση χρωμάτων ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή για την οποία είναι απαραίτητη η ακρίβεια των χρωμάτων. 

Γιατί κάποιος θα αγοράσει ένα πάνελ TN; 

Για αρχάριους, είναι φτηνές. Εάν δεν ζητάτε πολλά από χρώματα ή δεν χρειάζεστε εξαιρετικές γωνίες θέασης, ένα πάνελ TN μπορεί να είναι καλό για το γραφείο ή ακόμη και για το σπίτι σας. Τα πάνελ TN έχουν επίσης τη χαμηλότερη καθυστέρηση εισόδου συνήθως περίπου ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Μπορούν επίσης να χειριστούν υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης μέχρι 240 Hz. Αυτό τις καθιστά μια ελκυστική επιλογή για τα παιχνίδια για πολλούς παίκτες, ειδικά τα eSports, όπου κάθε δευτερόλεπτο μετράει.

Πάνελ IPS (In-Plane Switching)

Η τεχνολογία IPS αναπτύχθηκε για να βελτιώσει τους περιορισμούς των πάνελ TN, ιδιαίτερα την κακή αναπαραγωγή χρωμάτων και τις περιορισμένες οπτικές γωνίες. Ως αποτέλεσμα, τα πάνελ IPS είναι πολύ καλύτερα από τα TN και στους δύο αυτούς τομείς. Τα πάνελ IPS είναι επίσης γνωστά για τη σχετικά καλή μαύρη αναπαραγωγή τους, ωστόσο, υπολείπονται των εξαιρετικών αναλογιών αντίθεσης (contrast) που θα βρείτε στα VA.
Ενώ τα υψηλά ποσοστά ανανέωσης προορίζονταν συνήθως για τις TN, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές τελευταία παράγουν πάνελ IPS με ρυθμούς ανανέωσης 240 Hz. Για παράδειγμα, η ASUS VG279QM 27 ιντσών χρησιμοποιεί ένα πάνελ IPS και υποστηρίζει 280 Hz. Οι οθόνες TNs εμφάνισαν μικρότερη καθυστέρηση εισόδου από κάθε άλλη ομάδα, τον Ιούνιο του 2019, η LG ανακοίνωσε τις νέες οθόνες Nano IPS UltraGear με χρόνο απόκρισης ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου.

Ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τα πάνελ IPS είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται «λάμψη IPS». Είναι όταν βλέπετε τον οπίσθιο φωτισμό της οθόνης να λάμπει μέσα από αυτό σε πιο ακραίες γωνίες θέασης. Δεν είναι τεράστιο πρόβλημα αν δεν βλέπετε την οθόνη από το πλάι.

Πάνελ VA (Κάθετη Ευθυγράμμιση)

Οι οθόνες VA είναι κάτι συμβιβασμού μεταξύ TN και IPS. Προσφέρουν τις καλύτερες αναλογίες αντίθεσης, γι 'αυτό και οι κατασκευαστές τηλεοράσεων τις χρησιμοποιούν εκτενώς. Ενώ μια οθόνη IPS έχει συνήθως λόγο αντίθεσης 1000: 1, οι αντίστοιχες VA βρίσκονται στα 3000: 1 ή 6000: 1. Η φωτεινότητα της οθόνης, συγκεκριμένα, μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη γωνία από την οποία βλέπετε, αλλά δεν θα πάρετε ποτέ τη λάμψη της «IPS».

Τα monitor VA έχουν βραδύτερους χρόνους απόκρισης από τα TN και τα νεότερα πάνελ Nano IPS με τα ποσοστά απόκρισης ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου. Μπορείτε να βρείτε οθόνες VA με υψηλές συχνότητες ανανέωσης (240 Hz), αλλά η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε θάμπωμα κίνησης. Για το λόγο αυτό, οι gamers θα πρέπει να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες οθόνες.
Σε σύγκριση με τα ΤΝ, τα πάνελ VA παρέχουν πολύ καλύτερη αναπαραγωγή χρώματος και συνήθως πλησιάζουν το πλήρες φάσμα sRGB, ακόμα και στα μοντέλα χαμηλών προδιαγραφών. Είναι ιδανικά για gamers ωστόσο, οι επαγγελματίες προτιμούν γενικά τα πάνελ IPS επειδή εμφανίζουν μια ευρύτερη γκάμα χρωμάτων.

Όλα τα πάνελ LCD έχουν κοινά μειονεκτήματα

Σε σύγκριση με τις οθόνες CRT, όλες οι οθόνες LCD υποφέρουν από κάποια μορφή λανθάνουσας κατάστασης. Αλλά η τεχνολογία έχει προχωρήσει και ενώ πολλά από αυτά τα θέματα έχουν βελτιωθεί, δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως όμως.

Ο μη ομοιόμορφος οπίσθιος φωτισμός είναι ένα άλλο πρόβλημα που θα βρείτε σε όλους τους τύπους πάνελ. Έτσι, αν ψάχνετε για μια φτηνή οθόνη, να είστε προετοιμασμένοι για κάποιο ανομοιογενή οπίσθιο φωτισμό. Ωστόσο, θα το παρατηρήσετε μόνο σε συμπαγή ή πολύ σκούρα υπόβαθρα.

Οι οθόνες LCD είναι επίσης επιρρεπείς σε καμένα pixels (εικονοστοιχεία). Οι διάφοροι κατασκευαστές έχουν διαφορετικές πολιτικές και νόμους για τους καταναλωτές σε περίπτωση καμένου pixel. Εάν είστε τελειομανής, ελέγξτε την πολιτική των καμμένων pixel του κατασκευαστή πριν αγοράσετε. Μερικοί θα αντικαταστήσουν μια οθόνη με ένα μόνο καμένο pixel δωρεάν, ενώ άλλοι απαιτούν έναν ελάχιστο αριθμό.

Ποιο είδος πίνακα είναι κατάλληλο για εσάς;

Χρήση γραφείου ή μελέτης: Ο προϋπολογισμός σας πρέπει να είναι ο πρωταρχικός σας προβληματισμός εδώ. Το VA είναι η οθόνη που τα κάνει όλα, με ανώτερες γωνίες θέασης και με ρυθμό ανανέωσης 144 έναντι 60 Hz.

Οι οθόνες IPS εξακολουθούν να εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων. Δεν είναι ασυνήθιστο να βρείτε πάνελ VA που καλύπτουν επίσης ένα ευρύ φάσμα (125 τοις εκατό sRGB και πάνω από 90 τοις εκατό DCI-P3), αλλά τείνουν να εμφανίζουν μεγαλύτερη θόλωση κίνησης κατά τη γρήγορη λειτουργία από τα πάνελ IPS. 
Μπορεί να νομίζετε ότι τα πάνελ TN είναι τέλεια για προγραμματιστές, αλλά αυτό δεν ισχύει. Οι πίνακες TN έχουν ιδιαίτερα κακές οπτικές γωνίες στον κατακόρυφο άξονα. Αν τοποθετήσετε την οθόνη σας σε λειτουργία πορτραίτου (όπως κάνουν πολλοί προγραμματιστές και προγραμματιστές κινητής τηλεφωνίας), θα έχετε τις χειρότερες δυνατές οπτικές γωνίες προβολής από μια οθόνη TN. Για τις καλύτερες δυνατές οπτικές γωνίες επενδύστε σε μια οθόνη IPS.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πάνελ TN εξακολουθούν να ευνοούνται στον κόσμο των eSports. Ακόμα και τα φθηνότερα μοντέλα έχουν γρήγορους χρόνους απόκρισης και υψηλά ποσοστά ανανέωσης. 

Για μια πλούσια, εμβληματική εικόνα που εμφανίζεται, σε ένα πάνελ VA, η οθόνη θα παρέχει υψηλότερη αναλογία αντίθεσης από την IPS ή την TN. Για βαθύ μαύρο χρώμα και μια έντονη, αντιπαραβαλλόμενη εικόνα, το πάνελ VA είναι ο νικητής. Εάν είστε εντάξει θυσιάζοντας κάποια αντίθεση, μπορείτε να πάτε στην IPS. Ωστόσο, θα συνιστούσαμε να αποφεύγετε το TN εντελώς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι οθόνες VA είναι ο νικητής στα σημεία, αλλά οι IPS είναι καλύτερες σε όλους τους τομείς εκτός από το contrast τους. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!