17/1/19

Πώς να στρογγυλοποιήσετε τις δεκαδικές τιμές στο Excel

Αν δεν θέλετε να εμφανίζονται δεκαδικές τιμές στο Excel, μπορείτε να απλοποιήσετε τα αριθμητικά δεδομένα σας χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες ROUND. Το Excel προσφέρει τρεις λειτουργίες: το ROUND, το ROUNDUP και ROUNDDOWN. Ας δούμε πώς λειτουργούν.



Η χρήση των λειτουργιών ROUND στο Excel είναι διαφορετική από την αλλαγή της μορφής του αριθμού. Όταν αλλάζετε τον τρόπο μορφοποίησης ενός αριθμού, απλώς αλλάζετε τον τρόπο εμφάνισης του βιβλίου εργασίας σας. Όταν αλλάζετε έναν αριθμό χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες ROUND, αλλάζετε την εμφάνιση και τον τρόπο αποθήκευσης.

Η λειτουργία ROUND μετατρέπει τους αριθμούς σε συγκεκριμένο αριθμό δεκαδικών ψηφίων. Περνάει έναν αριθμό προς τα κάτω αν το ψηφίο στο επόμενο δεκαδικό ψηφίο είναι μεταξύ μηδέν και τέσσερα και στρογγυλοποιείται αν το ψηφίο είναι από πέντε έως εννέα. 
Η λειτουργία ROUND μετατρέπει τους αριθμούς σε ένα ορισμένο αριθμό δεκαδικών θέσεων που ρυθμίζετε. Αν το επόμενο ψηφίο είναι μεταξύ μηδέν και τέσσερα τότε στρογγυλοποιείται προς τα κάτω. Έτσι, για παράδειγμα, το 8.532 θα γινόταν 8.53. Εάν το επόμενο ψηφίο είναι μεταξύ πέντε και εννέα δηλαδή 8.538 τότε θα γίνει 8.54. 

Μπορείτε να εφαρμόσετε τη μορφή σε κενά κελιά ή σε κελιά που έχουν ήδη αριθμούς σε αυτά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ROUND ως μέρος μιας πιο περίπλοκης φόρμουλας αν θέλετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν τύπο που προσθέτει δύο στήλες μαζί χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση SUM και μετά ολοκληρώνει το αποτέλεσμα. Για αυτό το παράδειγμα, έχουμε μια στήλη αριθμών που ονομάζεται Τιμές που περιέχει τους πρώτους αριθμούς μας. Δημιουργούμε μια δεύτερη στήλη και την ονομάζουμε Αποτελέσματα που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε για να στρογγυλοποιήσουμε τους αριθμούς στη στήλη Τιμές σε τρία ψηφία.
Επιλέξτε το κελί όπου θέλετε να γίνει η στρογγυλοποίηση, μεταβείτε στο μενού Τύποι, κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού μαθηματικές και τριγωνομετρικές συναρτήσεις, στο αναπτυσσόμενο μενού κάντε κλικ στη λειτουργία ROUNDΑυτό ανοίγει το παράθυρο λειτουργιών Ορίσματα συνάρτησης με τα πεδία που θα χρησιμοποιήσετε για να ρυθμίσετε τη λειτουργία ROUND. Χρησιμοποιήστε το πεδίο Αριθμός για τον αριθμό που θέλετε να στρογγυλοποιήσετε. Εδώ, χρησιμοποιούμε το D6. Χρησιμοποιήστε το πεδίο Αριθμός ψηφίων για να καθορίσετε πόσα ψηφία θα πρέπει να έχει ο αριθμός που θα προκύψει. Χρησιμοποιήστε έναν θετικό ακέραιο αριθμό (όπως 1, 2 κ.ο.κ.) για να καθορίσετε τον αριθμό των ψηφίων μετά το δεκαδικό ψηφίο στο οποίο θέλετε να γίνει η στρογγυλοποιηση. Για παράδειγμα, η εισαγωγή 2 θα στρογγυλοποιηθεί σε δύο σημεία μετά από την υποδιαστολή. Εάν εισάγετε το 0 τότε η στρογγυλοποίηση θα γίνει στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό.
Χρησιμοποιήστε έναν αρνητικό ακέραιο αριθμό (όπως -1, -2, και ούτω καθεξής) για να στρέψετε προς τα αριστερά του δεκαδικού. Για παράδειγμα, εάν στρογγυλοποιήσατε τον αριθμό 328.25 και εισάγετε το -1, ο αριθμός θα μετατραπεί σε 330. Στο παράδειγμά μας, εισάγουμε το 2 έτσι ώστε να στρογγυλεύσει το αποτέλεσμα μας σε δύο σημεία μετά από την υποδιαστολή. Όπως μπορείτε να δείτε, ο αριθμός μας τώρα στρογγυλοποιείται στη στήλη Αποτελέσματα. Μπορείτε εύκολα να εφαρμόσετε αυτόν τον τύπο στους υπόλοιπους αριθμούς στο σύνολο σας, κάνοντας πρώτα κλικ στην κάτω δεξιά γωνία του κελύφους. Στη συνέχεια σύρετε για να επιλέξετε τις υπόλοιπες σειρές που θέλετε να στρογγυλοποιήσετε. Όλες οι τιμές σας θα στρογγυλοποιηθούν χρησιμοποιώντας τις ίδιες ιδιότητες που επιλέξατε. Μπορείτε επίσης να αντιγράψετε το κελί στο οποίο έχετε ήδη εφαρμόσει στρογγυλοποίηση και στη συνέχεια να επικολλήσετε σε άλλα κελιά για να αντιγράψετε τη φόρμα εκεί.
Μπορείτε επίσης να κάνετε όλα αυτά μόνο με τη γραμμή λειτουργιών του Excel, αν θέλετε. Επιλέξτε τη στήλη όπου θέλετε να μεταβείτε στους στρογγυλεμένους αριθμούς σας. Κάντε κλικ στη γραμμή λειτουργιών για να την ενεργοποιήσετε. Πληκτρολογήστε τον τύπο σας χρησιμοποιώντας τη σύνταξη:
=ROUND(number,num_digits)
Όπου αριθμός είναι το κελί που θέλετε να στρογγυλοποιηθεί D6 και το num_digits προσδιορίζει τον αριθμό των ψηφίων στον οποίο θέλετε να στρογγυλοποιηθεί.
Μερικές φορές, μπορεί να θέλετε οι αριθμοί σας να στρογγυλοποιούν αριθμούς προς τα επάνω ή προς τα κάτω αντί να έχουν το επόμενο ψηφίο να το αποφασίσουν για εσάς. Αυτές είναι οι λειτουργίες ROUNDUP και ROUNDDOWN και η χρήση τους είναι σχεδόν ίδια με τη χρήση της λειτουργίας ROUND. Κάντε κλικ στο κελί όπου θέλετε να πάει το στρογγυλεμένο αποτέλεσμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!