27/8/18

IP ή Αναλογική κάμερα

Οι  συζητήσεις σχετικά με τις IP (Internet Protocol) κάμερες που έχουν γεμίσει την αγορά έχουν πάρει φωτιά . Ωστόσο, δεν πρέπει να βιαστούμε να ξεγράψουμε τις αναλογικές κάμερες . Ενώ μερικές IP ή «δικτυακές» κάμερες μπορούν να προσφέρουν δυνητικά εικόνες υψηλής ανάλυσης, οι αναλογικές κάμερες CCTV συνεχίζουν να προσφέρουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη αξιοπιστία.


Πριν αποφασίσετε ανάμεσα σε IP κάμερες ή αναλογικές είναι σημαντικό να καταλάβετε πως λειτουργούν οι τεχνολογίες και στις δύο περιπτώσεις . Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο τεχνολογίες και όσο αφορά τη τεχνολογία του φακού αλλά και τη μέθοδο της μετάδοσης βίντεο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας καλά σχεδιασμένης λύση CCTV. 

Όπως κάθε συσκευή απεικόνισης, οι αναλογικές κάμερες έχουν έναν σένσορα ο οποίος καταγράφει την εικόνα. Η ανάλυση του σένσορα ποικίλει αλλά στα CCTV περιορίζεται, με μέγιστη ανάλυση τα 720×575 (720 pixel οριζόντια και 575 pixel κάθετα) τουλάχιστον μέχρι αυτά που ξέρουμε τώρα.Για  να οδηγήσουμε το σήμα από την κάμερα στο καταγραφικό ή την οθόνη χρειαζόμαστε ένα ομοαξονικό καλώδιο. 
Οι IP κάμερες έχουν έναν αισθητήρα παρόμοιο με αυτόν της αναλογικής. Η διαφορά είναι ότι το σήμα μεταδίδεται δικτυακά, μέσω Internet (LAN/WAN). Στην ουσία, λειτουργεί σαν ένας υπολογιστής, με τον οποίο συνδεόμαστε ώστε να έχουμε πρόσβαση στο video. Αυτό που τις κάνει να διαφέρουν από τις αναλογικές δεν είναι η IP σύνδεση αλλά η δυνατότητα μεταφοράς σήματος υψηλής ανάλυσης ξεχνώντας τους περιορισμούς των αναλογικών.

Οι κατώτερες IP κάμερες χρησιμοποιούν τον ίδιο ακριβώς αισθητήρα με τις αναλογικές το οποίο σημαίνει αναλύσεις 720×480 ή 720×576 και σαφώς υπάρχουν και πολύ καλύτερες αναλύσεις που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις μας (ακόμα και HD αναλύσεις). Συνήθως οι εταιρείες μας δίνουν την ανάλυση σε megapixel, το οποίο προκύπτει από το γινόμενο διαιρώντας το με το 1.000.000 (720×480/1.000.000=0,34 megapixel).
Αφού συνέλαβε ο φακός την εικόνα θα πρέπει να μεταδοθεί στο μόνιτορ/οθόνη από όπου θα παρακολουθούμε και στο καταγραφικό όπου θα αποθηκεύονται. Η πιο διαδεδομένη είναι μέσω καλωδίου Ethernet η οποία είναι δοκιμασμένη για δεκαετίες στην πληροφορική και πλέον με το PoE (Power over Ethernet) μπορούμε μέσω του ίδιου καλωδίου να μεταφέρουμε και το σήμα αλλά και το ρεύμα τροφοδοσίας.

Χαμηλές απαιτήσεις σε ανάλυση (Πχ. face recognition) ικανοποιούνται επαρκώς από μια αναλογική κάμερα ενώ υψηλότερες (πχ. αναγνώριση χαρτονομισμάτων σε ταμείο) απαιτούν μια ip camera υψηλής ευκρίνειας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!