29/9/18

Πώς να κρύψετε την IP address σας και για ποιους λόγους

Η διεύθυνση IP σας στο διαδίκτυο είναι σαν την διεύθυνση κατοικίας σας. Κάθε φορά που κάνετε οτιδήποτε στο διαδίκτυο, η διεύθυνση IP σας, επιτρέπει στους διακομιστές να γνωρίζουν πού να στείλουν τις πληροφορίες που έχετε ζητήσει. Πολλοί ιστότοποι καταγράφουν αυτές τις διευθύνσεις, κατασκοπεύοντας αποτελεσματικά για εσάς, συνήθως για να σας παραδώσουν πιο εξατομικευμένες διαφημίσεις. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα και υπάρχουν τρόποι για να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP σας.

Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι κρύβουν τις διευθύνσεις IP τους είναι να μπορούν να κάνουν λήψη παράνομου υλικού χωρίς να παρακολουθούνται. Ένας ακόμη λόγος είναι οι γεωγραφικοί περιορισμοί και η λογοκρισία. Εάν μπορείτε να αποκρύψετε την πραγματική σας διεύθυνση IP και να την κάνετε να μοιάζει από άλλη περιοχή, μπορείτε να παρακάμψετε αυτούς τους περιορισμούς και να δείτε αποκλεισμένους ιστότοπους. Επίσης, οι ιδιωτικές εταιρείες επικαλύπτουν συχνά το περιεχόμενό τους, καθιστώντας τις μη διαθέσιμες σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει πολύ στο YouTube, όπου κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, μπλοκάρουν αποκλειστικά το περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα αντί να χρησιμοποιούν το μοντέλο δημιουργίας εσόδων του YouTube.
Ο άλλος λόγος για την απόκρυψη της διεύθυνσης IP σας είναι απλά για μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής και για αποφυγή κακής χρήσης των προσωπικών σας πληροφοριών και δεδομένων. Κάθε φορά που αποκτάτε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο, ο διακομιστής που συνδέεστε καταγράφει τη διεύθυνση IP σας και αποδίδει όλα τα δεδομένα που μπορεί να μάθει ο ιστότοπος για εσάς: τις συνήθειες περιήγησις σας, τι κάνετε κλικ, καθώς επίσης και το χρόνο παραμονής στην συγκεκριμένη σελίδα. Στη συνέχεια πωλούν αυτά τα δεδομένα σε διαφημιστικές εταιρείες που τα χρησιμοποιούν για να προσαρμόσουν διαφημίσεις απευθείας σε εσάς. Η διεύθυνση IP σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της θέσης σας, ακόμα και όταν οι υπηρεσίες τοποθεσίας είναι απενεργοποιημένες.
Η κατασκοπεία και η πώληση δεδομένων χρήστη δεν περιορίζονται σε ιστότοπους. Σύμφωνα με το νόμο των ΗΠΑ, ο πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου (Comcast, Verizon, κλπ.) έχει το δικαίωμα να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με εσάς χωρίς την άδειά σας, όπως κάνει οποιοσδήποτε κάτοχος ιστοτόπου. Ενώ όλοι ισχυρίζονται ότι δεν πωλούν δεδομένα πελατών, αξίζει σίγουρα πολλά χρήματα για εταιρείες διαφημίσεων αυτή η διαδικασία και δεν υπάρχει τίποτα που να τους εμποδίζει στο να το κάνουν. 

Πώς μπορώ να αποκρύψω τη διεύθυνση IP μου;
Οι δύο βασικοί τρόποι απόκρυψης της διεύθυνσης IP σας είναι η χρήση διακομιστή μεσολάβησης (proxy server) ή η χρήση ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN). (Υπάρχει επίσης και το Tor, το οποίο είναι εξαιρετικό για πλήρη ανωνυμία, αλλά είναι πολύ αργό. Ένας διακομιστής μεσολάβησης είναι ένας ενδιάμεσος διακομιστής μέσω του οποίου δρομολογείται η επισκεψιμότητα σας. Οι διακομιστές διαδικτύου που επισκέπτεστε βλέπουν μόνο τη διεύθυνση IP αυτού του διακομιστή μεσολάβησης και όχι τη πραγματική διεύθυνση IP σας. Όταν αυτοί οι διακομιστές στείλουν τις πληροφορίες πίσω σε εσάς, πηγαίνουν στον διακομιστή μεσολάβησης, ο οποίος στη συνέχεια σας τις μεταφέρει σε εσάς. Το πρόβλημα με τους διακομιστές μεσολάβησης είναι ότι εισάγουν πολλές διαφημίσεις στο πρόγραμμα περιήγησις σας.
Το VPN είναι πολύ καλύτερη λύση. Όταν συνδέετε τον υπολογιστή σας (ή άλλη συσκευή, όπως ένα smartphone ή tablet) σε ένα VPN, ο υπολογιστής λειτουργεί σαν να βρίσκεται στο ίδιο τοπικό δίκτυο με το VPN. Όλη η κυκλοφορία δικτύου σας αποστέλλεται μέσω ασφαλούς σύνδεσης στο VPN. Επειδή ο υπολογιστής σας συμπεριφέρεται σαν να είναι στο δίκτυο, αυτό σας επιτρέπει να αποκτήσετε ασφαλή πρόσβαση σε τοπικούς πόρους δικτύου ακόμα και όταν βρίσκεστε στην άλλη άκρη του κόσμου. Επίσης, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Internet σαν να ήσαστε παρόντες στην τοποθεσία του VPN, το οποίο έχει κάποια πλεονεκτήματα εάν χρησιμοποιείτε δημόσια Wi-Fi ή θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιστοτόπους με αποκλεισμούς.
Όταν περιηγείστε στο διαδίκτυο και είστε συνδεδεμένοι σε ένα VPN, ο υπολογιστής σας επικοινωνεί με τον ιστότοπο μέσω της κρυπτογραφημένης σύνδεσης VPN. Το VPN προωθεί το αίτημα για εσάς και προωθεί την απάντηση από τον ιστότοπο πίσω μέσω της ασφαλούς σύνδεσης. Εάν χρησιμοποιείτε VPN με βάση τις Η.Π.Α. για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Netflix, η Netflix θα δει τη σύνδεσή σας να προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Η καλύτερη και ευκολότερη επιλογή σας είναι απλά να αποκτήσετε μια υπηρεσία VPN από έναν σταθερό παροχέα VPN. Μπορείτε να βρείτε υπηρεσίες που κυμαίνονται στην τιμή από εντελώς δωρεάν για περιορισμένη χρήση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!