31/5/17

Πώς να διαγράψετε, να μετακινήσετε ή να μετονομάσετε κλειδωμένα αρχεία στα Windows

Τα Windows δεν σας επιτρέπουν να τροποποιήσετε τα αρχεία που έχουν κλειδώσει τα προγράμματα που ανοίγουν. Αν προσπαθήσετε να διαγράψετε ένα αρχείο και δείτε ένα μήνυμα ότι είναι ανοιχτό σε άλλο πρόγραμμα, θα πρέπει να ξεκλειδώσετε το αρχείο (ή να κλείσετε το πρόγραμμα) και μετά να το διαγράψετε.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι σαφές ποιο πρόγραμμα έχει κλειδώσει ένα αρχείο. Το ξεκλείδωμα ορισμένων αρχείων και η διαγραφή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με ανοιχτά προγράμματα. Μην ξεκλειδώνετε και διαγράφετε αρχεία που πρέπει να παραμένουν κλειδωμένα, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων συστήματος των Windows.

Μπορείτε να ξεκλειδώσετε ένα αρχείο χρησιμοποιώντας ένα εξαιρετικό πρόγραμμα το Process Explorer. Δεν θα χρειαστεί να το εγκαταστήσετε αλλά θα πρέπει να την εκτελέσετε με δικαιώματα διαχειριστή. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο μενού «Εύρεση» και επιλέξτε «Find Handle or DLL» ή πατήστε Ctrl + F. Αναζητήστε το όνομα του κλειδωμένου αρχείου ή φακέλου. Επιλέξτε το κλειδωμένο αρχείο ή φάκελο και θα δείτε το αρχείο στο πλαίσιο λεπτομερειών στο κάτω μέρος του παραθύρου Διερεύνησης διεργασιών.

Κάντε δεξί κλικ πάνω του και επιλέξτε «Close Handle». Εάν στο παράθυρο αναζήτησης εμφανίζονται πολλές διαδικασίες, θα πρέπει να επαναλάβετε αυτό το βήμα για να κλείσετε το πρόγραμμα για κάθε διαδικασία. Τώρα μπορείτε να διαγράψετε ή να τροποποιήσετε κανονικά το αρχείο.

IObit Unlocker

Το IObit Unlocker είναι ένα χρήσιμο βοηθητικό πρόγραμμα για ξεκλείδωμα αρχείων και είναι δωρεάν. Δίνει μια εντολή για ξεκλείδωμα των αρχείων ακριβώς στο μενού περιβάλλοντος. Αφού εγκαταστήσετε το πρόγραμμα, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ σε ένα επίμονο αρχείο ή φάκελο και να επιλέξετε IObit Unlocker για να ανοίξετε την εφαρμογή με το επιλεγμένο αρχείο.

Θα δείτε μια λίστα διαδικασιών που έχουν κλειδώσει το αρχείο ή το φάκελο. Μπορείτε να ξεκλειδώσετε γρήγορα το αρχείο κάνοντας κλικ στο κουμπί Ξεκλείδωμα. Αυτή η μέθοδος ξεκλειδώνει το αρχείο ενώ αφήνει τη διαδικασία σε λειτουργία. Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου «Forced Mode» και, στη συνέχεια, να κάνετε κλικ στο Ξεκλείδωμα για να κλείσετε βίαια ό, τι πρόγραμμα κλειδώνει την πρόσβαση στο αρχείο. 

Μόλις το αρχείο ξεκλειδωθεί, μπορείτε να το διαγράψετε, να το μετακινήσετε ή να το μετονομάσετε κανονικά. Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή IOBit Unlocker διαθέτει εύκολες επιλογές «Ξεκλείδωμα & Διαγραφή», «Ξεκλείδωμα & Μετονομασία» και «Ξεκλείδωμα & Μετακίνηση». Απλά κάντε κλικ στο βέλος στα δεξιά του κουμπιού Ξεκλείδωμα.

Γενικά, ένα αρχείο δεν θα κλειδωθεί μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας - εκτός αν το πρόγραμμα που το κλείδωσε είναι ένα πρόγραμμα εκκίνησης το οποίο κλειδώνει το αρχείο μόλις συνδεθείτε. Εάν έχετε ένα επίμονο αρχείο ή φάκελο και δεν θέλετε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε από τα κόλπα εδώ, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας. Θα πρέπει να είστε σε θέση να διαγράψετε, να μετακινήσετε ή να μετονομάσετε το αρχείο μόλις τα Windows θα επανέλθουν.

Αν το αρχείο είναι κλειδωμένο από ένα πρόγραμμα εκκίνησης, μπορείτε να εκκινήσετε σε ασφαλή λειτουργία για να το διαγράψετε. Εάν βρίσκεστε στα Windows 7, πατήστε το πλήκτρο F8 κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης και επιλέξτε Ασφαλής λειτουργία για να εκκινήσετε σε ασφαλή λειτουργία. Εάν χρησιμοποιείτε Windows 8 ή 10, θα πρέπει να έχετε πρόσβαση σε ασφαλή λειτουργία από το μενού επιλογών εκκίνησης. Διαγράψτε (ή μετακινήστε) το αρχείο σε ασφαλή λειτουργία και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
x

Νέα Τεχνολογία

Windows

Ms Office

Social Media

How to

Κατευθείαν στο email σας!

Όλα τα τελευταία άρθρα κατευθείαν στο email σας. Για να είστε πρώτοι απλά γραφτείτε με το email σας, χωρίς κόπο και σας υπόσχομαι ότι θα σεβαστούμε την ιδιωτικότητα σας!